Nieuwe ronde

Remkes en Koolmees kunnen als informateur aan de slag

Kamervoorzitter Vera Bergkamp overhandigt  nieuwe informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees hun opdracht voor het voortzetten van de gesprekken over de kabinetsformatie.  Beeld ANP
Kamervoorzitter Vera Bergkamp overhandigt nieuwe informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees hun opdracht voor het voortzetten van de gesprekken over de kabinetsformatie.Beeld ANP

Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) kunnen beginnen met de formatie van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde hun aanstelling. Remkes hoopt dat "zo spoedig mogelijk" een kabinet op het bordes staat.

De Tweede Kamer debatteerde dinsdag over het eindverslag van Remkes. Hij denkt dat de onderhandelingen tussen de vier partijen snel kunnen gaan. "De wil is er om tempo te maken", zei hij. Er wordt aangestuurd op een regeerakkoord op hoofdlijnen waarbij er meer ruimte komt voor de Tweede Kamer.

Formatie gaat nu daadwerkelijk beginnen

De feitelijke formatie gaat ruim zes maanden na de verkiezingen beginnen. Dat het zo lang duurde kwam onder meer door blokkades die de verschillende partijen opwierpen om tot onderhandelingen te komen en een vertrouwenscrisis rond VVD-leider Mark Rutte aan het begin van het formatieproces.

Remkes en Koolmees zijn dinsdagavond nog langsgegaan bij de voorzitter van de Tweede Kamer om hun opdracht te ontvangen. De nieuwe informateurs kunnen dan direct woensdag aan de slag. Binnen de coalitie klinkt de hoop toch voor het einde van het jaar een kabinet te hebben.
Er was uiteindelijk brede steun voor de aanstelling van Koolmees en Remkes. Naast de vier coalitiepartijen steunden ook PvdA, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, SGP, BBB, JA21 en Groep Van Haga de benoeming. De laatste twee deden dat omdat ze vinden dat er snel een kabinet moet komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden