Spoedbrief

Rekenkamer waarschuwt Kamer: Parlement staat buitenspel in coalitieakkoord

 President Arno Visser van de Algemene Rekenkamer is kritisch op de wijze waarop het nieuwe kabinet met het parlement wil omgaan.  Beeld ANP
President Arno Visser van de Algemene Rekenkamer is kritisch op de wijze waarop het nieuwe kabinet met het parlement wil omgaan.Beeld ANP

De Algemene Rekenkamer luidt de alarmklok over de grootse plannen van het kabinet-Rutte IV, omdat de Tweede Kamer daarbij deels buitenspel wordt gezet.

Esther Lammers

Deze plannen noemt president Arno Visser van de rekenkamer ‘democratisch ongewenst’, omdat in het regeerakkoord staat dat het kabinet het parlement alleen wil ‘informeren’. Daarmee wordt het budgetrecht aangetast. De Kamer heeft straks geen invloed op de miljarden aan publieke uitgaven voor bijvoorbeeld de klimaatplannen en de aanpak van de stikstofcrisis. De Rekenkamer maant daar nu harde afspraken hierover te maken, zodat het parlement kan controleren of de uitgaven wel doelmatig en effectief zijn.

In een spoedbrief aan het parlement noemt de president het ‘aandachtspunten’ voor het debat over de regeringsverklaring. Enerzijds zegt het kabinet in het coalitieakkoord de democratische instituties te willen versterken. Anderzijds wil de coalitie de plannen vooral zelf uitwerken aan de hand van adviezen van sociale partners, provincies, gemeenten en uitvoeringsorganisaties.

Maar daarmee wordt de rol van de Kamer uitgehold. De Rekenkamer vindt dat het kabinet eerst met het parlement afspraken moet maken over de randvoorwaarden voor het uitgeven van zoveel miljarden. “Hoe stelt het kabinet vooraf vast of de uitvoering van beleid betrouwbaar, dienstbaar, dichtbij en rechtvaardig is, zoals het coalitieakkoord vermeld? En hoe worden de kabinetsdoelen ‘eenvoud’ en ‘menselijke maat’ operationeel gemaakt?”

Volgens de Rekenkamer is de vraag des te belangrijker, omdat er tientallen miljarden extra uitgaven via speciale fondsen worden uitgegeven. “We raden u aan hier nadrukkelijk bij stil te staan. Er zijn immers fondsen die geen onderdeel uitmaken van de rijksbegroting. Welke plannen er na de start van zo’n fonds worden gefinancierd, maakt dan geen deel meer uit van het jaarlijkse proces van autorisatie en controle op publieke uitgaven door het parlement.”

Correctie 14 januari

Het citaat waarmee dit bericht eindigt, kwam aanvankelijk niet overeen met het citaat in de brief van de Rekenkamer. Dat is nu wel het geval.

Lees ook:

Het Centraal Planbureau is ook kritisch over de miljarden aan extra uitgaven in het coalitieakkoord

Er zijn onvoldoende handjes om al de plannen uit te voeren

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden