Algemene RekenkamerKritiek op de Kamer

Rekenkamer: Parlement maakt steeds dezelfde fouten

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer:
Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer: "De informatievoorziening aan de Kamer is niet op orde, er is onvoldoende kennis van zaken over de uitvoering van wetten en er wordt hals over kop gereorganiseerd"Beeld Phil Nijhuis

De Tweede Kamer neemt onvoldoende de tijd om wetten en besluiten van tevoren goed te beoordelen. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer. Reflectie achteraf ontbreekt, behalve als er een parlementaironderzoek wordt gedaan”, zegt Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer.

Hij reageert op de kinderopvangtoeslagaffaire en het onderzoek waar de Tweede Kamer nog mee bezig is naar problemen bij uitvoeringsorganisaties, zoals de Belastingdienst, uitkeringsorganisatie UWV en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Naar verwachting verschijnt het rapport over uitvoeringsorganisaties eind februari.

Visser, die het hoogste controleorgaan van de regering leidt, vindt dat de Tweede Kamer vaker eigen onderzoek moet doen. Ook zou het parlement de lessen uit het verleden terharte moeten nemen, want in de conclusies van eerdere onderzoeken zit een patroon.

“De informatievoorziening aan de Kamer is niet op orde, er is onvoldoende kennis van zaken over de uitvoering van wetten en er wordt hals over kop gereorganiseerd. Het parlement moet er dus op letten deze fouten niet meer te maken, maar tot nu toe gebeurt het wel.”

“Dit land wordt al dertig jaar continu gereorganiseerd”, signaleert Visser. “Als er een probleem is, wordt dat opgelost via een reorganisatie van taken en bevoegdheden, en een andere verdeling van het geld. Ondertussen raak je ook stukje bij beetje het zicht kwijt op wie waarvoor verantwoordelijk is.”

Zijn advies: volg het spoor terug, want vaak is het bij het maken van het plan al fout gegaan. “De Kamer moet fundamenteel kijken naar wat er nodig is en hoe dat wordt georganiseerd.”De Rekenkamer wil zelf het kabinet scherper controleren. Visser: “Wij moeten zelf ook veranderen. Wij willen sneller onderzoek doen nadat wetten zijn ingevoerd. Onze studies waren analyserend en beschrijvend. Wij gaan duidelijker oordelen. Dat verhoogt het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie. Daar zijn we voor”.

Lees verder: het volledige interview met Arno Visser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden