Rechter: Rutte zette aan tot rassendiscriminatie

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte heeft in 2003 als staatssecretaris van Sociale Zaken aangezet tot rassendiscriminatie. Dat oordeelde de rechtbank van Haarlem, schrijven de GPD-dagbladen zaterdag. Rutte zou in een brief aan gemeenten hebben opgeroepen mensen van Somalische afkomst op te sporen en aan een extra fraudeonderzoek te onderwerpen.

Novum

Rutte is verbaasd over het oordeel en zegt dat de brief niets met discriminatie heeft te maken, maar alles met fraudebestrijding. Rutte zou de brief die door de rechter als discriminerend is beoordeeld nu weer opsturen als hij nog staatssecretaris was. Volgens de VVD-fractievoorzitter is het soms nodig om fraude gericht te bestrijden. En als dat in Nederland niet kan dan moet de wet worden aangepast. Dat laat een woordvoerder van Rutte zaterdagmiddag weten. Bovendien is de zaak volgens de zegsman gericht tegen het ministerie en niet tegen Rutte zelf.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken, die de uitspraak van de rechter niet kent, was destijds aanleiding voor verscherpte controles omdat er aanwijzingen waren dat enkele tientallen Somaliërs bijstandsfraude zouden hebben gepleegd. De uitspraak heeft volgens de zegsman geen gevolgen voor het beleid van het ministerie, omdat de verantwoordelijkheid voor fraudebestrijding sinds 2004 bij de gemeentes ligt.

De rechtbank tot deze conclusie in de zaak van een Somalische man die onderwerp was van een fraudeonderzoek. In de brief zou Rutte gemeenten adviseren om inwoners van Somalische afkomst te kunnen achterhalen door in het bevolkingsregister te zoeken op geboorteplaats. Daarnaast zou hij hebben geadviseerd Somaliërs met een bijstandsuitkering extra te controleren.

De rechtbank oordeelde volgens de GPD dat een onderzoek dat 'uitsluitend gericht is op personen van Somalische afkomst strijdig is met de grondwet'. De gemeente Haarlem onderzocht naar aanleiding van de brief 84 Haarlemmers van Somalische afkomst, meldt de GPD.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden