Kort geding

Rechter over Gündogan tegen Volt: ‘Een uit de hand gelopen situatie met alleen maar verliezers’

Nilüfer Gündogan na afloop van het kort geding van Tweede Kamerlid Nilufer Gündogan tegen de Tweede Kamerfractie van Volt. Gundogan wil dat haar schorsing wordt teruggedraaid, Volt uitlatingen rectificeert en een schadevergoeding.  Beeld ANP
Nilüfer Gündogan na afloop van het kort geding van Tweede Kamerlid Nilufer Gündogan tegen de Tweede Kamerfractie van Volt. Gundogan wil dat haar schorsing wordt teruggedraaid, Volt uitlatingen rectificeert en een schadevergoeding.Beeld ANP

Een uit de hand gelopen situatie die niemand heeft gewild. Zo omschrijft de rechter in Amsterdam het kort geding over politieke partij Volt.

Jeannine Julen

Terwijl internationale persbureaus de berichten over onder meer een gebombardeerde tv-toren in Kiev de wereld in sturen, stipt de Amsterdamse voorzieningenrechter het nog eens aan: het is oorlog in Europa. En juist Volt, dé politieke partij die staat voor een eensgezind Europa en in al die EU-landen actief is, zit voor haar omdat er een interne strijd woedt. “En ik ben bang”, zei de rechter dinsdag, “dat er alleen maar verliezers zijn.”

Die interne strijd werd krap drie weken terug de openbaarheid in geslingerd toen Volt met een persbericht kenbaar maakte Nilüfer Gündogan per direct te schorsen. De nummer twee van de Tweede Kamerfractie werd grensoverschrijdend gedrag verweten. Vier dagen geleden maakte het Volt-bestuur ook de aard van dat overschrijdende gedrag wereldkundig: Gündogan zou zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenste seksuele avances, intimiderend gedrag en machtsmisbruik. Haar fractie-lidmaatschap werd definitief beëindigd. Dat het Kamerlid niet wilde meewerken aan het onafhankelijke onderzoek dat Volt heeft ingesteld, zou haar positie onhoudbaar maken.

Met een kort geding poogt Gündogan aan te tonen dat haar schorsing onrechtmatig was. In de statuten is namelijk niet vastgelegd hoe de partij een fractielidmaatschap moet beëindigen, betoogt haar advocaat Geert-Jan Knoops. Wordt er wel tot schorsing of beëindiging overgegaan, dan moeten leden daar via een algemene ledenvergadering over beslissen. In plaats daarvan krijgt Gündogan op 13 februari van fractieleider Laurens Dassen te horen dat hij met haar in gesprek wil. Diezelfde dag nog wordt ze geschorst, zonder het raadplegen van de Volt-leden.

In het ongewisse

Haar reputatie is kapotgemaakt, betogen de advocaten van Gündogan ook. Op het schoolplein van haar zoontje zou ze de vraag hebben gekregen: je hebt toch geen foto's van jezelf verstuurd? Wat de Amsterdamse ook nog dwarszit, is dat ze na haar schorsing vijf dagen lang in het ongewisse is gelaten over de aard van de beschuldigingen. Een psychische mishandeling, noemt ze dat. “Zeg me wat ik heb gedaan, vroeg ik. Wat heb ik gedaan? Ik mocht het niet weten”, aldus het Tweede Kamerlid.

Hij neemt het zichzelf kwalijk en schaamt zich, zegt Volt-leider Dassen op zijn beurt, dat er ooit leden waren binnen zijn partij die zich onveilig hebben gevoeld. Terwijl de advocaten van Gündogan de indruk wekken dat hij en zijn collega's slechts na één melding tot schorsing overgingen, benadrukt Dassen dat er al langer klachten waren over Gündogan. Na twee officiële meldingen besloot de partij tot de schorsing. In totaal kwamen er bij het door Volt aangestelde onderzoeksbureau dertien meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag. Voor die mensen, zegt Dassen, is er de afgelopen weken te weinig aandacht geweest.

Waar Gündogan zich precies schuldig aan zou hebben gemaakt, wordt ook tijdens het kort geding niet helemaal duidelijk. Wel laten advocaten vallen dat de melders hebben geklaagd over Gündogans ‘problematische relatie met alcohol’. Ook zou ze partijgenoten ‘tikken op de billen’ hebben gegeven en met enkele heftige aanvaringen hebben gehad. Maar wat de ongewenste seksuele avances verder inhouden, blijft onduidelijk.

De situatie is compleet uit de hand gelopen en niemand heeft het zo gewild, vat de rechter de situatie samen. Ze dringt er bij beide partijen op aan om na haar uitspraak met elkaar in gesprek te gaan. Die uitspraak volgt op 9 maart aanstaande.

Lees ook:

Geschorst Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan: ‘Ik heb behoorlijk wat voor de kiezen gehad’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden