Rechter: Briefstemmen beperken tot 70-plussers is niet oneerlijk

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het blijft bij de Kamerverkiezingen op 17 maart alleen voor 70-plussers mogelijk om een stem per post uit te brengen. De rechtbank Den Haag wees vrijdag het verzoek van de Partij voor de Dieren af om de regeling uit te breiden naar andere kwetsbare groepen in de samenleving.

Redactie Trouw

Wat meespeelt bij de beslissing is dat zowel de Tweede als Eerste Kamer heeft ingestemd met een wet waarin het poststemmen voor 70-plussers vanwege de coronacrisis mogelijk wordt gemaakt. De rechter kan de Staat naar eigen zeggen niet voorschrijven welke wetgeving er gemaakt moet worden. Een beslissing die voorschrijft het briefstemmen uit te breiden naar andere groepen, zou wel neerkomen op zo’n bevel, aldus de rechter.

Wat de rechtbank kan doen is toetsen of het mag dat de Staat het briefstemmen heeft beperkt tot één groep. Volgens de Partij voor de Dieren is er sprake van ongelijke behandeling, omdat ook jongere mensen door het RIVM zijn aangeduid als kwetsbaar voor het coronavirus, bijvoorbeeld omdat zij een onderliggende ziekte hebben.

De rechtbank gaat niet mee in die redenatie. De Staat mag het onderscheid tussen de groepen maken, omdat de groep waar de Partij voor de Dieren op doelt moeilijk te identificeren is. De overheid heeft zich bovendien ingespannen om het stemmen op stembureaus veilig te laten verlopen, aldus de rechter. Kiezers krijgen de mogelijkheid om al op 15 en 16 maart te stemmen en in plaats van twee, kunnen mensen dit jaar namens drie anderen een volmachtstem uitbrengen.

De Partij voor de Dieren kan nog in hoger beroep tegen het vonnis.

Lees ook:

Vijf vragen over de zaak die de Partij voor de Dieren aanspande

Heeft de Partij van de Dieren een punt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden