Forum voor Democratie

‘Racistische uitingen Baudet en andere FVD’ers in appgroepen’

null Beeld ANP Bart Maat
Beeld ANP Bart Maat

Opnieuw zijn er racistische appjes van Forum voor Democratie in de openbaarheid gekomen. Deze keer zijn het ook berichten van partijleider Thierry Baudet zelf: ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’

Redactie Trouw

In Whatsapp-groepen van Forum voor Democratie gaan tal van racistische berichten rond, meldt EW (voorheen Elsevier), dat screenshots heeft gezien. Dit keer gaat het niet om appgroepen van de jongerenafdeling van de partij, maar om groepen waarin ook partijleider Thierry Baudet actief is.

In de groepen gaat het volgens EW onder meer over het verschil in IQ tussen witte mensen, ‘African Americans’ en ‘Hispanics’. Baudet zegt daarover: “100 is het GEMIDDELDE. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid.” Statenlid Andreas Bakir, nummer 17 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zegt: “Ik haat negers niet ze hoeven niet allemaal dood ofzo. Ik heb wel een voorkeur of mag dat ook niet meer? Ik heb geen last van de negers in Afrika als ze maar daar blijven.”

Leegloop na eerdere antisemitische berichten in appgroepen

De meeste appjes waaruit EW citeert zijn in de zomer van 2020 gestuurd. Eind vorig jaar viel FvD bijna uit elkaar wegens berichten over antisemitische berichten in appgroepen van de jongerentak JFVD. Veel toenmalige FvD-prominenten vonden dat Baudet daar veel te weinig tegen deed. Daarop volgde een leegloop, waarna voormalige vertrouwelingen van FVD zelf een partij oprichtten.

Baudet vraagt in de groep ook “Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?”, waarop nummer zes op de lijst, Gideon van Meijeren, antwoordt: “Hell no”. Van Meijeren oppert ook dat ‘de mens van nature racistisch’ is. Volgens Bakir zijn vooral Turken en Marokkanen racistisch. “De negers lachen ons uit en zijn van mening dat de blanke man een mietje is en dat zij superieur zijn”, voegt hij daaraan toe.

Baudet: ‘Misschien is er ooit een grapje gemaakt, ooit een opmerking’

In de Whatsapp-groepen wordt ook gescholden met het woord ‘homo’, schrijft EW. Baudet redeneert in een bericht dat de openstelling van het ‘normale, heteroseksuele huwelijk’ aan stellen van het gelijke geslacht er uiteindelijk toe leidt “dat vrouwen hun eigen achternaam houden, kinderen mogen ‘kiezen’ en mensen uiteindelijk überhaupt niet meer trouwen”.

In een video op het YouTube-kanaal van FVD reageerde Baudet eerder op dinsdag al, nadat EW hem om een reactie had gevraagd. Hij spreekt in de video van ‘al dan niet vervalste screenshots’. De partijleider spreekt in de video ook zijn afschuw uit van “deze nieuwe inquisitie, dit totalitaire denken waarin je in iemands privéleven kan gaan graven ... Ik ga er niet eens meer op in”.

Hij spreekt van een heksenjacht, maar zegt wel dat er misschien “in privécontext ooit een grapje is gemaakt, ooit een opmerking”. “En ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet. Iedereen maakt weleens een opmerking thuis. Je kunt niet op die manier mensen afrekenen.”

Lees ook?

Dankzij Gerri Baudet kan niemand meer om de feiten heen

In het Gerri voor Democratie-journaal (GvD-journaal, oeps) laat de deep fake-figuur met het gezicht van Thierry Baudet elke week “een tegengeluid horen tegen de eindeloze stroom populistische misinformatie, demagogische onzin, hysterie enzovoort, die de wereld in wordt geholpen door mijn broertje.”

SGP sluit de rijen weer, na ophef over Forum

Forum voor Democratie ligt in puin, na antisemitische oprispingen van Thierry Baudet. Maar de naschokken treffen nu een andere partij, de SGP. Daar is vlak voor de verkiezingen hevige discussie of de partij nog met Baudet kan samenwerken. SGP-leider Kees van der Staaij vindt van wel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden