Kandidatenlijst

Raadsverkiezingen worden een probleem voor de SP, die door royementen de kieslijsten niet rond dreigt te krijgen

Het bestuur van Rood, met rechts de door de SP geroyeerde voorzitter Olaf Kemerink, tijdens een online ledenvergadering eerder dit jaar. Beeld ANP
Het bestuur van Rood, met rechts de door de SP geroyeerde voorzitter Olaf Kemerink, tijdens een online ledenvergadering eerder dit jaar.Beeld ANP

De SP dreigt lijsten voor de raadsverkiezingen terug te trekken waar geroyeerde leden van jongerenafdeling Rood op staan. Deelname in Utrecht, Rotterdam en Gouda komt zo in gevaar.

Niels Markus

Het conflict binnen de SP werpt zijn schaduw over de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De partij, waarvan verschillende afdelingen het toch al moeilijk hebben, verliest veel actieve leden door de royementen van leden van jongerenvereniging Rood en van SP’ers die in verband worden gebracht met het Marxistisch Forum. Het landelijk partijbestuur overweegt afdelingen die geroyeerde leden op lijsten plaatsen niet mee te laten doen aan de raadsverkiezingen.

In ieder geval de afdelingen Utrecht, Rotterdam en Gouda willen geroyeerde leden niet van de kandidatenlijst voor maart halen. Volgens partijvoorzitter Jannie Visscher kunnen geroyeerde leden niet op een kieslijst staan. “Ik hoop en vertrouw erop dat afdelingen geen lijsten indienen met niet-leden erop.” Mochten ze dat toch doen, dan kan een afdeling niet meedoen aan de raadsverkiezingen. “Maar afdelingen moeten hier zelf over nadenken. Ze hebben nog tot eind dit jaar om hun lijst in te dienen.”

Contactgegevens van SP-sites verwijderd

Zaterdag spreekt de afdeling Gouda met de leden over het royement van een van de kandidaat-raadsleden. De Goudse fractievoorzitter Lenny Roelofs kreeg van Visscher te horen wat de consequenties zijn als dat kandidaat-raadslid op de lijst blijft. Toch willen Roelofs en het lokale partijbestuur dat hij kandidaat blijft, ook als dit betekent dat de SP niet meedoet aan de raadsverkiezingen. Roelofs: “Het zou voor het eerst sinds 1998 zijn dat de SP niet verkiesbaar is in Gouda”.

Eerder deze week trok de SP het lidmaatschap van 33 leden in. Het zwaarst getroffen werd de afdeling Utrecht, waar negen leden geroyeerd werden. De afdeling heeft per motie uitgesproken geen gevolg te geven aan de royementen. Roodleden blijven dus vooralsnog actief. Lijsttrekker Floris Boudens, zelf ook geroyeerd, gaat ervan uit dat dit geen gevolgen zal hebben voor de verkiezingen, maar deze week werden de contactgegevens van geroyeerde leden al van de SP-sites verwijderd. Boudens: “Ik hoop niet dat het zo erg oploopt dat ze onze afdeling gaan afstoten”.

Gat in de lijst

In Utrecht gaan de opgezegde lidmaatschappen forse gevolgen hebben, zegt Boudens. Zoals in veel afdelingen, zijn ook in Utrecht met name Roodleden zeer actief. De kandidaten voor de verkiezingen zijn volgens Boudens ofwel jongeren, of mensen tegen de pensioenleeftijd. Hij denkt dat de lijst uiteindelijk wel rondkomt. “Als er geen Roodjongeren meer actief kunnen zijn, dan slaat dat een flink gat in onze lijst. En dan zal die een stuk grijzer zijn.”

In Zaanstad heeft de geroyeerde SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer besloten om als onafhankelijke fractie verder te gaan. Raadslid Roland van Braam volgde hem. Het enig overgebleven SP-raadslid, Evert Hartog, twijfelt nog of hij bij de partij blijft.

Zoomermeijer zegt dat hij lid was van Rood noch het Marxistisch Forum, een discussiegroep van SP-leden die de partij naar links willen trekken. “Ik ontving, net als andere inmiddels geroyeerde leden, een brief dat mijn lidmaatschap beëindigd zou worden als ik geen bewijs zou leveren dat ik niet lid ben. Dat is omgekeerde bewijslast. Ik kan en ga niet bewijzen dat ik ergens geen lid van ben. Ik heb niet gereageerd en daarom is mijn lidmaatschap beëindigd.”

‘De partij verzuurt’

Zoomermeijer, die binnen de SP bekendstaat als ‘kritisch’, en die vaker met partijgenoten clashte over de koers, was ook kandidaat voor het nieuwe partijbestuur. Sinds deze week zijn alle kandidaten die namens het Marxistisch Forum het bestuur in wilden, uit de partij gezet. Zoomermeijer: “De partij verzuurt en trekt zich steeds meer terug achter de dijken, na een serie verkiezingsnederlagen. Ik denk dat met dit conflict de volgende nederlaag is ingebouwd.”

Na het royement van Zoomermeijer zegden ook verschillende Zaanse leden hun lidmaatschap op. Het samenstellen van een lijst voor de raadsverkiezingen wordt lastiger, zegt Zoomermeijer, die niet opnieuw kandidaat was, maar wel nieuwkomers zou begeleiden. “Het aantal actieve leden was al vrij dungezaaid. Nu is het nog dunner.”

Lees ook:

De bloedgroepen binnen de SP gaan strijdende voort

Verkiezingsnederlagen, weglopende leden en opstandige interne groepen: de SP is al langer in crisis. Critici verwijten het partijbestuur een gebrek aan openheid en democratie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden