Beïnvloeding

PVV-Kamerlid Mulder uit onderzoekscommissie Tweede Kamer

De parlementaire ondervragingscommissie aan het werk in februari, met achter de tafel de leden Edgar Mulder (PVV), Niels van den Berge (GroenLinks), voorzitter Michel Rog (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Beeld ANP
De parlementaire ondervragingscommissie aan het werk in februari, met achter de tafel de leden Edgar Mulder (PVV), Niels van den Berge (GroenLinks), voorzitter Michel Rog (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).Beeld ANP

Het Kamerlid Edgar Mulder (PVV) kan zich niet langer verenigen met de opdracht van de commissie die onderzoek doet naar beïnvloeding uit onvrije landen.

Jelle Brandsma

De commissie ondervroeg in februari een aantal betrokkenen en deskundigen over de invloed van landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar op de interpretatie van de islam in Nederland. Er wordt gewerkt aan een eindverslag dat over ongeveer een maand klaar moet zijn. Voordat het zover kon komen, heeft PVV-Kamerlid Edgar Mulder de commissie met ruzie verlaten.

Mulder stelt in een verklaring dat het eindrapport ‘zo slecht’ gaat worden dat hij er geen verantwoordelijkheid voor wil dragen. Verder: “Terwijl heel Nederland tijdens de verhoren heeft kunnen zien dat moskeeën rechtstreeks worden aangestuurd vanuit islamitische landen, weigert de commissie een oordeel hierover te geven. Het is een teken van zwakte.”

‘Het politieke debat volgt pas na het eindverslag’

De voorzitter van de commissie, het CDA-Kamerlid Michel Rog, betreurt het vertrek van Mulder. Hij maakt duidelijk dat een ondervragingscommissie een analyse maakt, maar geen eigen conclusies kan trekken. “De heer Mulder heeft aangegeven zich niet langer te kunnen verenigen met deze opdracht. Het politieke debat hierover vindt plaats na de overhandiging van het eindverslag aan de Kamer.”

In 2011 stapte PVV-Kamerlid Dion Graus ook al eens uit een onderzoekscommissie. Dat was de parlementaire enquête naar de bankencrisis, onder leiding van het SP-Kamerlid Jan de Wit. Hij betoogde toen dat hij bij de verhoren van de getuigen niet de vragen zou mogen stellen die hij nodig achtte. De commissie die onderzoek deed naar woningbouwcorporaties, stond onder leiding van Roland van Vliet, die inmiddels uit de PVV was gestapt. Aan andere commissies die de Tweede Kamer heeft ingesteld voor eigen onderzoek deed de PVV niet mee.

Lees ook:

Parlementaire commissie: nog geen smoking gun

Twee weken zijn de parlementaire verhoren over beïnvloeding van Nederlandse moskeeën nu bezig. Wat leveren die op?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden