Terugtreden Arib

PvdA worstelt met impact kwestie-Arib

Henk Nijboer (pvda) geeft een toelichting op zijn terugtreden uit het presidium, tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Henk Nijboer (pvda) geeft een toelichting op zijn terugtreden uit het presidium, tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

PvdA-Kamerlid Nijboer stapt uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Hij staat nog steeds achter het onderzoek naar partijgenoot Khadija Arib.

Wilma Kieskamp

Het vertrek van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib heeft zijn weerslag op de fractie van de PvdA. De fractie worstelt met de gevolgen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft dinsdag zijn plek opgegeven in het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. De PvdA zal voorlopig niet langer zitting hebben in het presidium. Nijboer vindt dat hij daar niet meer kan functioneren vanwege de vele kritiek die hij kreeg nadat hij instemde met een onderzoek naar zijn partijgenoot Arib.

“Ik ben voortdurend aangesproken op mijn partijlidmaatschap en hoe zich dat verhoudt tot mijn steun voor het instellen van een onafhankelijk onderzoek”, aldus Nijboer. “Dat zal blijven doorgaan en maakt effectief functioneren in het presidium – in het belang van de hele Kamer – voor mij onmogelijk.”

Nijboer kreeg het binnen zijn partij zwaar te verduren toen via NRC voortijdig uitlekte dat er een onderzoek komt naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door oud-Kamervoorzitter Arib. Veel PvdA-kopstukken namen het op voor Arib.

Volmondig

Hoe de PvdA-fractie in de maag zit met de kwestie, werd dinsdag nog eens duidelijk. Nijboer stapt weliswaar uit het presidium, maar steunt het besluit en de procedures van het presidium nog steeds volmondig. Na diverse meldingen over Arib moest huidig Kamervoorzitter Bergkamp samen met het presidium wel actie ondernemen, herhaalde Nijboer. “Waarbij niemand schuldig is tot het tegendeel is bewezen”.

De lege stoel van de PvdA in het presidium heeft als praktisch gevolg dat de PvdA-fractie niet langer medeverantwoordelijk is voor het verloop van het onderzoek naar Arib. Het betekent tegelijk dat de PvdA-fractie zich politiek distantieert van mogelijk nieuwe problemen rond dat onderzoek.

De PvdA voert daarbij ondertussen de druk op huidig Kamervoorzitter Vera Bergkamp verder op. Fractievoorzitter Attje Kuiken liet dinsdag merken dat zij weinig fiducie heeft in de manier waarop Bergkamp het onderzoek verder leidt.

Heel veel vragen

Er moet een ‘onafhankelijk onderzoek’ komen, aldus de PvdA-fractie, “naar de hele gang van zaken” rond het besluit van het presidium over Arib. “Er zijn heel veel vragen over het proces. De schade is al geschied. Iedereen voelt zich nu onveilig”, aldus fractievoorzitter Kuiken.

Zo wil de PvdA-fractie door een tweede extern bureau uitgezocht zien waarom Khadija Arib niet eerder werd werd geïnformeerd. Ook wil de fractie weten hoe lang er al informatie werd gelekt naar de media en door wie, en of het proces wel op de juridisch juiste wijze is verlopen.

Terwijl de fractie vraagt om een ‘onderzoek naar het onderzoek’, worden sommige van die kwesties sowieso al onderzocht. Het presidium heeft maandag aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie over het onderzoek naar de media. Er komt een officieel onderzoek – hoewel zoiets zelden leidt tot het vinden van het lek.

De officiële ontslagbrief van Arib moet nog binnenkomen volgens de PvdA-fractie. Arib heeft aangekondigd dat zij uit protest tegen de gang van zaken uit de Tweede Kamer stapt. Zaterdag spreekt de partij over de kwestie tijdens een partijraad.

Lees ook:

De ‘beste Kamervoorzitter’ in jaren kreeg keer op keer anonieme kritiek

Khadija Arib kreeg alom respect als Kamervoorzitter. Maar meermalen moest ze zich verweren tegen anonieme beschuldigingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden