Links blok

PvdA en GroenLinks voegen hun fracties samen

Lilianne Ploumen (Partij van de Arbeid) en Jesse Klaver (GroenLinks). Beeld ANP
Lilianne Ploumen (Partij van de Arbeid) en Jesse Klaver (GroenLinks).Beeld ANP

Door als één blok op te treden in de formatie, zetten de Partij van de Arbeid en GroenLinks een nieuwe stap richting een partijfusie.

Wilma Kieskamp

PvdA en GroenLinks gaan in de Tweede Kamer hun fracties samenvoegen. Zowel voor de kabinetsformatie als de periode erna zullen de twee linkse partijen “samen één vuist maken”, hebben fractievoorzitters Lilianne Ploumen en Jesse Klaver besloten.

Met één onderhandelingsteam en één standpunt gaan de linkse partijen de kabinetsformatie in. Ploumen en Klaver laten hun partijen verder naar elkaar toegroeien. “Al onze voorgangers hebben het hier ook al over gehad, en hiermee zetten we de volgende stap”, aldus Klaver, het historische gewicht van de beslissing onderstrepend.

PvdA en GroenLinks gaan om te beginnen hun fracties samenvoegen voor alle beslissingen over de kabinetsformatie. Mochten het linkse blok daarna in een kabinet komen dan zullen beiden optreden als één geheel. Links staat op het punt zich te verloven door in de Tweede Kamer alvast de ringen om elkaars vinger te schuiven. Het is nog lang geen fusie tussen de twee partijen zelf, maar wel een eerste stap.

Onder druk van de formatie

Onder hoogspanning hebben de twee partijen het besluit genomen, na intensief overleg met partijbesturen en bestuurders voor de nodige rugdekking. Met de leden volgt volgende week een gesprek om hen te informeren. Normaal gesproken is het ondenkbaar dat een politieke partij een stap als deze in zo’n ijltempo bedenkt en uitvoert. Maar onder druk van de kabinetsformatie is alles vloeibaar geworden. Bij de PvdA is nog wel onrust, waar oud-voorzitter Hans Spekman fel tegenstander is.

Pvda en GroenLinks broeden al de hele zomer op nauwere samenwerking in de formatie. Uit nood geboren na de matige uitslag bij de verkiezingen, begonnen de fracties na de verkiezingen werk te verdelen in de Tweede Kamer. Debatten werden van elkaar overgenomen. Fracties bereiden ook nu al samen de formatiegesprekken voor.

De volgende stap gaat echter veel verder. De voltallige fracties zullen samen alle besluiten nemen over de formatiebeslissingen. PvdA en GroenLinks zullen over alle onderwerpen één gezamenlijk standpunt bepalen. Ook als de partij in de oppositie mocht komen willen de fracties blijven samenwerken.

Sterkere positie

Ploumen en Klaver hopen dat hun positie in de formatie versterkt. Het linkse blok spreekt straks namens 17 zetels en wordt meteen een grotere speler. Daarbij vergeleken zal het CDA bijvoorbeeld opeens genoegen moeten nemen met een positie als ‘kleinste fractie’.

De komende dagen moet blijken of VVD en D66 onderhandelingen willen starten met het duo Ploumen/Klaver. Ook het CDA staat op het punt een uitnodiging te krijgen. Met de linkse partijen die als één team gaan onderhandelen wordt een belangrijk bezwaar weggenomen van de VVD. Die partij heeft steeds gezegd niet met twee linkse partijen tegelijk te willen praten.

Maar in plaats van de formatie te versoepelen, leidde het de afgelopen dagen eerst vooral nog tot nieuwe spanningen. Volgens GroenLinks en de PvdA bemoeide de VVD zich met hun interne zaken door zich te mengen in de discussie over het fuseren van de fractie. De VVD drong openlijk aan op een beslissing, anders zou de formatie niet verder kunnen. De VVD ziet bovendien geen noodzaak om twee linkse partijen tegelijk in een kabinet op te nemen. Eén linkse partij is wat de VVD betreft voldoende. Het zou een oplossing kunnen zijn als links in de formatie met één stem spreekt, vindt de VVD, maar dan vooral met de bedoeling dat die stem bescheidener klinkt.

Lees ook:

Stoppen elkaar te bevechten

Lokale fractievoorzitters zijn enthousiast over een fusie tussen PvdA en GroenLinks. Maar er zijn ook twijfels. Ontstaan er straks geen bloedgroepen van ‘elitaire’ GroenLinksers en ‘machtswellustige’ PvdA’ers?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden