Provinciale Statenverkiezingen

PvdA en GroenLinks samen in de Eerste Kamer, maar op provinciaal niveau zijn er grote verschillen

Anouk Gielen (lijsttrekker GroenLinks Noord-Holland, tweede van rechts) tijdens een verkiezingsdebat.  Beeld ANP
Anouk Gielen (lijsttrekker GroenLinks Noord-Holland, tweede van rechts) tijdens een verkiezingsdebat.Beeld ANP

In de meeste provincies lopen de standpunten van PvdA en GroenLinks behoorlijk uiteen, blijkt uit hun antwoorden op stellingen in het Kieskompas.

Esther Lammers

In de peilingen staan GroenLinks en PvdA nu op kop in de provincies Noord- en Zuid-Holland, en lijken ze gezamenlijk de grootste fractie in de Senaat te worden. Als dat gebeurt, vreest Rutte dat het ‘steeds lastiger voor hem wordt om zaken met ze te doen’, zei hij zondagochtend bij het programma WNL op Zondag, voorafgaand aan het verkiezingsdebat van BNNVara tussen de VVD, PvdA en GroenLinks. PvdA en GroenLinks waren de afgelopen periode ‘plezierig klein’, vond hij. Daardoor kon hij als premier met de linkse partijen juist ‘goed zakendoen’.

De VVD kan straks toch makkelijk meerderheden op rechts vinden als BBB en JA21 in de Senaat komen, vroeg presentator Rick Nieman? Maar zo werkt het niet, volgens Rutte. “Ik bel nu geregeld met senatoren van kleine partijen, om te kijken of we het op onderwerpen eens kunnen worden. Dat wordt allemaal een stuk lastiger als de linkse wolk te groot wordt”, lichtte hij toe.

VVD-leider Mark Rutte voert campagne in Den Haag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld Phil Nijhuis, ANP
VVD-leider Mark Rutte voert campagne in Den Haag voor de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld Phil Nijhuis, ANP

Grote verschillen tussen PvdA en GroenLinks

De samenwerking op links vindt overigens alleen in de provincie Zeeland en in de Eerste Kamer plaats. In de meeste provincies lopen de standpunten van PvdA en GroenLinks op diverse onderwerpen nog best uiteen, blijkt uit hun antwoorden op de stellingen in het Kieskompas. Willem Blanken, directeur van het Kieskompas, noemde dat bij Nieuwsuur ‘opmerkelijk’. Op traditionele sociaaldemocratische thema’s, zoals woningbouw en werkgelegenheid, gaven de linkse partijen elk een ander antwoord. Dat geldt ook voor natuurbeheer.

Blanken constateert dat de verschillen tussen de twee linkse partijen zelfs groter zijn dan die tussen de rechtse partijen JA21, FvD en BVNL, die volgens hem ‘kluitjesvoetbal’ spelen. BBB neemt volgens het Kieskompas vergeleken daarmee iets minder conservatieve en extreemrechtse standpunten in.

PvdA en GroenLinks verschillen meer op belangrijke thema’s. Zo vindt de PvdA dat Lelystad Airport open moet gaan, maar GroenLinks niet. De PvdA wil geen nieuwe windmolens in Drenthe, GroenLinks wel. En GroenLinks wil geen enkele bebouwing in de natuur, terwijl de PvdA dat nadrukkelijk wél wil om de woningnood aan te pakken.

Luister ook onze politieke podcast:

In Nederland heeft elk stukje grond een bestemming

Hoe de strijd om de ruimte in 2023 de Provinciale Statenverkiezingen op scherp zet

En de aflevering over de opbloeiende liefde tussen PvdA en GroenLinks

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden