Linkse samenwerking

PvdA en GroenLinks-leden stemmen voor gezamenlijke senaatsfractie

Jesse Klaver  Beeld ANP
Jesse KlaverBeeld ANP

Zowel de leden van de Partij van de Arbeid als GroenLinks willen dat ze samen een fractie vormen in de Eerste Kamer. Een voorstel hiervoor kreeg ruime steun tijdens het PvdA-congres en via een ledenraadpleging bij GroenLinks.

Esther Lammers

Maar liefst 80 procent van de GroenLinks-achterban is akkoord met de samenwerking in de senaat. Bij de PvdA is dat 77 procent. De PvdA-leden willen zelfs nog verder gaan dan deze samenwerking. Een kleine meerderheid wil ook dat er meteen een gezamenlijke lijst wordt opgesteld. Of die er komt, is onduidelijk. Het partijbestuur gaat het wel uitzoeken, maar ontraadde deze lastig uitvoerbare motie.

In het breed aangenomen voorstel van PvdA en GroenLinks zouden de partijen straks hun eigen senatoren kiezen. Die senatoren gaan vervolgens op in een gezamenlijke fractie. Dat betekent dat ze samen vergaderen, hun standpunten bepalen tijdens de fractievergaderingen en ook samen een fractievoorzitter kiezen. Een gezamenlijke lijst voorafgaand aan de verkiezingen is reglementair lastig. Daarvoor zouden alle statuten eerst moeten worden gewijzigd.

GroenLinks-voorzitter Katinka Eikelenboom zegt samen met het PvdA-bestuur de wens te gaan bekijken. Ze reageerde enthousiast op de uitslag. Er zijn 15.213 stemmen uitgebracht, daarvan stemden er 12.171 voor de samenwerking en 3042 tegen.

Volgens Eikelenboom is dit een heel stevig mandaat. “Nog nooit heeft een referendum bij GroenLinks zo'n hoge opkomst, bijna de helft van de leden heeft gestemd. Na jarenlang praten over linkse samenwerking zetten we nu vol overtuiging een volgende stap met elkaar. Op naar een linkse toekomst.”

Jesse Klaver ‘overweldigd’ met ‘grote doorbraak’

Jesse Klaver zegt in een eerste reactie ‘overweldigd’ te zijn over de uitslag. “Dit is een grote doorbraak in de linkse samenwerking. Ik had deze uitslag wel gehoopt, maar dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht.” Volgens de partijleider kan hierdoor het "idealisme aan de macht” komen. “Dit is een belangrijke stap om de macht van rechtse politiek te breken en verandering mogelijk te maken.”

Bij GroenLinks was de afgelopen tijd duidelijk meer enthousiasme over de samenwerking te proeven, dan bij de PvdA. Partijleider Jesse Klaver ging het land door om in bijeenkomsten de vragen van leden te beantwoorden. Het woord fusie bleek tijdens de rondgang wel een brug te ver, ook voor de leden van GroenLinks.

Een fusie nu zou te snel zijn, en bovendien te veel van bovenaf worden gedirigeerd. Zover zijn de lokale en provinciale afdelingen ook nog lang niet. Klaver paste zich hierop aan. Klaver spreekt sindsdien alleen over de wens tot vergaande samenwerking met de PvdA. Ook na de grote uitslag wil hij het woord niet in de mond nemen.

Deze stevige linkse samenwerking vinden de voorstanders niet alleen logisch (omdat de partijen inhoudelijk nauwelijks meer verschillen), het is volgens Klaver ook noodzakelijk om meer invloed uit te kunnen oefenen op het politieke beleid en op die manier Nederland socialer en duurzamer te maken.

In de senaat heeft fractieleider Paul Rosenmöller de afgelopen tijd al gemerkt hoeveel meer invloed je kan uitoefenen als partijen samen optrekken. Zijn motie om de bezuiniging op Jeugdzorg tegen te houden en een motie die de ontkoppeling van de AOW met het minimumloon verwierp, werden daar door de hele oppositie gesteund. Het kabinet werd daardoor gedwongen tot aanpassing van deze plannen.

Wat Klaver betreft stopt de samenwerking niet bij de PvdA. Hij wil het liefst ook met SP, PvdD, Denk en BIJ1 verder. Maar deze partijen reageren vooralsnog afwijzend op dit geflirt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden