Campagne

PvdA en GroenLinks komen met ‘breekpunt’: geen bezuinigingen op wonen, zorg of sociale zekerheid

Attje Kuiken en Jesse Klaver tijdens de aftrap van de gezamenlijke campagne van GroenLinks en de PvdA Beeld ANP
Attje Kuiken en Jesse Klaver tijdens de aftrap van de gezamenlijke campagne van GroenLinks en de PvdABeeld ANP

PvdA en GroenLinks maken het kabinetsbeleid tot inzet van de Provinciale Statenverkiezingen. Bezuinigingen moeten van tafel.

Wilma Kieskamp

Het kabinet moet afzien van geplande en toekomstige bezuinigingen op wonen, zorg of sociale zekerheid. Dat is de eis waarmee PvdA en GroenLinks de verkiezingscampagne ingaan voor de Provinciale Staten.

PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver willen via de provinciale verkiezingen het kabinet forceren om rekening te houden met de wensen van links. De twee linkse partijen komen nu alvast met een ‘breekpunt’ voor het geval premier Rutte na de verkiezingen weer de linkse partijen nodig heeft om wetten door de Eerste Kamer te krijgen.

Links wil die “positie inzetten voor een sociale en groene koerswijziging”, zeggen Klaver en Kuiken zaterdag op een campagnebijeenkomst in Zeeland.

Openlijke tweestrijd

Met het breekpunt zetten Klaver en Kuiken zich vooral af tegen de VVD en zoeken zij openlijk de tweestrijd met de partij van premier Rutte. De VVD heeft volgens Klaver en Kuiken nieuwe bezuinigingen in petto op zorg en sociale zekerheid. VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Edith Schippers sloot onlangs zulke bezuinigingen niet uit.

Klaver hekelt de ‘afbraakagenda’ van de VVD. “Als je bezuinigt op zorg, wonen en sociale zekerheid, dan brokkelt het cement van de samenleving af en dreigt het ineen te storten”, houdt hij linkse kiezers voor op een ‘townhall’-bijeenkomst in Middelburg.

Linkse kiezers kunnen volgens hem zorgen dat het linkse blok de grootste fractie wordt in de Eerste Kamer. Volgens PvdA-leider Kuiken “staat er iets bijzonders te gebeuren en gaat het kabinet zijn positie verliezen”.

Afhankelijk van linkse partijen

Het kabinet is na de verkiezingen waarschijnlijk opnieuw mede van linkse partijen afhankelijk om wetten door de Eerste Kamer te krijgen. Daar heeft de coalitie geen meerderheid. Ook de afgelopen jaren legden PvdA en GroenLinks via die route eigen wensen op tafel.

Concreet willen PvdA dat het kabinet opnieuw kijkt naar geplande uitgavenbesparingen en bezuinigingen op jeugdzorg, verpleeghuiszorg, de jonggehandicaptenkorting en de bijstand. Ook zegt Klaver dat het linkse blok zich zal “verzetten tegen verdere bezuinigingen, door alternatieve plannen op te stellen, publieke druk op te bouwen, onze parlementaire invloed aan te wenden en desnoods wetten of begrotingen te blokkeren”.

Lees ook:

De linkse samenwerking tussen PvdA en GroenLinks is in een nieuwe fase beland

De linkse samenwerking tussen PvdA en GroenLinks is in een stroomversnelling beland. Bijna vierduizend leden proberen zaterdag uit hoe één partij aanvoelt op een gecombineerd partijcongres.

GroenLinks wil dat kolencentrales al in 2025 sluiten. ‘Er is elke keer wel wat’

GroenLinks wil dat de kolencentrales vijf jaar eerder sluiten. Partijleider Jesse Klaver verwijt de VVD in aanloop naar het klimaatdebat van woensdag ‘klimaatvandalisme’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden