Formatie

PvdA en GroenLinks gaan minderheidskabinet niet gedogen

Lilianne Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) voorafgaand aan een gesprek met informateur Johan Remkes in de Stadhouderskamer. Beeld ANP
Lilianne Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) voorafgaand aan een gesprek met informateur Johan Remkes in de Stadhouderskamer.Beeld ANP

De PvdA en GroenLinks willen geen enkele afspraak maken over eventuele steun van bepaalde kabinetsplannen als het tot een mindersheidscoalitie komt.

Dat hebben partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver gezegd na afloop van hun gesprek met de nieuwe informateur Johan Remkes. Aan Remkes hebben de linkse partijen gezegd dat ze "geen rol voor onszelf" zien in onderhandelingen over een minderheidskabinet.

‘Nooit serieus gesproken over een meerderheidskabinet’

Eerder deze week zei PvdA-leider Ploumen al dat rechts beleid niet op steun van de linkse samenwerking hoeft te rekenen. De partijen zeggen nu stellig dat ze van tevoren helemaal niet over steun aan het minderheidskabinet willen praten. "Wij gaan een minderheidskabinet niet gedogen", aldus Klaver. Hij vindt het onzin om over te gaan op onderhandelingen over een minderheidskabinet, terwijl er volgens hem nooit serieus is gesproken over een meerderheidscoalitie

"Als ze in hun wijsheid besluiten dat er een minderheidskabinet moet komen, dan moeten ze vooral met elkaar gaan onderhandelen", aldus de GroenLinks-leider. "Dan zien we het wel in de Tweede Kamer."

Hamer: Rutte moet Kaag nu comfort bieden

Vanmiddag praat voormalig informateur Mariëtte Hamer met haar opvolger Johan Remkes over zijn zoektocht naar een minderheidskabinet. Vooraf liet ze al weten dat het nu aan de VVD is om partner D66 enig comfort te bieden voor het met de liberalen in een nieuw kabinet stapt.

Dat kabinet moet bestaan uit een combinatie van VVD, D66 en CDA, raadde Hamer aan. Maar de onderlinge verhoudingen zijn flink verslechterd en de speech waarin D66-leider Sigrid Kaag fel uithaalde naar VVD-voorman Mark Rutte bevestigt “dat ik het goed heb aangevoeld dat er broze lijntjes zijn”, aldus Hamer.

De spanningen tussen de twee leiders van de liberale partijen komen volgens Hamer niet alleen door de moeizame persoonlijke verhoudingen tussen Kaag en Rutte. “Ik denk dat elke andere leider van D66 met hetzelfde probleem zou zitten: hoe raak ik niet geïsoleerd in een kabinet met partijen die ik zelf zie als de rechtervleugel”, zegt ze over de toespraak van Kaag. “En vice versa zie je hetzelfde vraagstuk bij het CDA. En dan is het aan de grootste partij nu om dat comfort naar alle kanten te gaan bieden. Daar ligt echt een grote verantwoordelijkheid.”

De eerste stap voor Remkes is dat hij moet uitvinden welke partijen de basis vormen waarbij een eventuele derde partij zich zal aansluiten. “Wie is het motorblok? Is dat motorblok VVD en D66, of is dat motorblok eigenlijk toch CDA en VVD?”, vraagt Hamer zicht af. Ze sluit niet uit dat een combinatie van slechts twee partijen uiteindelijk het minderheidskabinet zal vormen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden