Grensoverschrijdend gedrag

PvdA-bestuur komt ondanks beroep niet terug op schorsing Van Dijk

Oud-Kamerlid Gijs van Dijk. Beeld ANP
Oud-Kamerlid Gijs van Dijk.Beeld ANP

De interne beroepscommissie van de Partij van de Arbeid (PvdA) vindt dat het besluit om Gijs van Dijk te weren uit de Tweede Kamerfractie teruggedraaid moet worden. De PvdA gaat daar niet in mee. Het bestuur ondersteunt de bevindingen van het onderzoek namelijk nog altijd.

ANP

De beroepscommissie heeft zich gebogen over het integriteitsonderzoek naar Van Dijk dat ertoe geleid heeft dat hij uit de PvdA-fractie wordt geweerd, maar mocht evenwel de volledige bevindingen niet inzien. Volgens het partijbestuur is dát de reden dat de commissie vindt dat het besluit van de PvdA om Van Dijk te weren vernietigd zou moeten worden.

Partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent vindt echter dat de conclusies over grensoverschrijdend gedrag door Van Dijk “niet ter discussie” staan.

Van Dijk zelf zegt in zijn verklaring dat hij het vervelend vindt dat het eerste onderzoek niet openbaar is, terwijl het wel tot ‘reputatieschade richting mij’ heeft geleid. Wat hem betreft worden de bevindingen alsnog gepubliceerd. Het PvdA-bestuur wil het rapport vertrouwelijk houden, al is eerder wel een samenvatting naar buiten gebracht. De uitspraak van de beroepscommissie is vooralsnog evenmin openbaar.

Op een paar punten geeft het PvdA-bestuur de commissie wel gelijk. Zo had beter onderbouwd moeten worden waarom Van Dijk openlijk berispt is, in plaats van dat het gesprek achter gesloten deuren plaatsvond. Dat punt zegt het bestuur ‘ter harte’ te nemen. Wat ermee gedaan wordt, laat het evenwel in het midden. Ook zegt het bestuur voortaan anders om te gaan met wederhoor, naar aanleiding van de conclusie dat dat bij Van Dijk niet goed is gegaan.

Van Dijk heeft aangekondigd aangifte te doen tegen onderzoeksbureau Bezemer & Schubad vanwege ‘meerdere ernstige procedurele nalatigheden’. Hij is geen lid meer van de Tweede Kamer, maar zou kunnen terugkeren als vervanger van Khadija Arib, die onlangs haar vertrek heeft aangekondigd.

Lees ook:
Onderzoek bevestigt beschuldigingen tegen PvdA’er Gijs van Dijk, terugkeer uitgesloten

Oud-Kamerlid Gijs van Dijk is niet langer welkom bij de PvdA, nadat uit een onderzoek gebleken is dat hij zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden