Asielprocedure

Problemen bij IND houden aan: asielzoekers moeten nog langer wachten op duidelijkheid

Asielzoekers vroegen in juli om duidelijkheid van de IND. Beeld Herman Engbers
Asielzoekers vroegen in juli om duidelijkheid van de IND.Beeld Herman Engbers

Ondanks herhaalde beloften van staatssecretaris Broekers-Knol (migratie) slaagt de IND er niet in om achterstallige asielaanvragen nog voor het einde van het jaar weg te werken.

Het lukt de IND niet om alle ruim 15.300 achterstallige asielaanvragen nog voor het einde van het jaar te behandelen. Dat blijkt uit brieven die asielzoekers hebben ontvangen, en die zijn gedeeld met hulporganisatie Vluchtelingenwerk Nederland. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft de Kamer woensdagavond geïnformeerd dat ze de gemaakte afspraken niet kan nakomen.

Broekers-Knol beloofde meerdere keren dat een in april aangestelde taskforce van de IND voor het einde van 2020 de opgelopen achterstanden in het asielproces zou aanpakken. Iedereen die vóór 1 april een aanvraag had gedaan, zou voor 1 januari 2021 terughoren van de IND. Maar dat doel wordt niet gehaald. De staatssecretaris hoopt dat voor het einde van het jaar achtduizend mensen duidelijkheid hebben over hun asielprocedure. De rest moet langer wachten, sommigen zelfs tot medio 2021 omdat hun dossiers volgens de IND ‘complex’ zijn. Broekers-Knol waarschuwt dat de coronacrisis voor nog meer vertraging kan zorgen.

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland gaat het in sommige gevallen om mensen die al ruim twee jaar wachten op de start van hun asielprocedure. 

Een politieke aanfluiting

Kamerleden zijn niet blij dat ze via Vluchtelingenwerk moeten horen over de vertraging. Bram van Ojik (GroenLinks), die per motie had gevraagd om een tweemaandelijkse update van de minister over dit onderwerp, noemt het een ‘politieke aanfluiting’. “De staatssecretaris heeft steeds gezegd dat het wegwerken van de achterstanden haar belangrijkste politieke project is”, zegt hij. “Dat het haar niet lukt, is al erg genoeg, maar dat ze de Kamer daarover niet op de hoogte brengt maakt het een nog slechtere zaak.” 

Van Oijk krijgt bijval van ChristenUnie-collega Joël Voordewind. “Dit was een harde afspraak met de staatssecretaris”, zegt hij. Hier komen we volgende week in een Kamerdebat zeker op terug.”

Toch is het geen complete verrassing voor de Kamerleden dat de taskforce van de IND vertraging heeft opgelopen. Al in september schreef de staatssecretaris dat door opstartproblemen en de coronacrisis tot dan toe nog maar 4000 zaken waren behandeld. Desondanks benadrukte ze toen, na vragen van Kamerleden, dat het nog altijd de bedoeling was dat de overige 11.000 zaken in de overgebleven vier maanden zouden worden aangepakt.

Lees ook: 

Politiek heeft problemen bij de IND vooral aan zichzelf te danken

De bezuinigingen op de IND waren te stevig en het kabinet reageerde te langzaam toen wachttijden voor asielprocedures opliepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden