Verkiezingsuitslag

Pro-Europees Volt zet bescheiden zegetocht voort en komt in nog een bestuurslaag binnen

Volt-partijleider Laurens Dassen (midden) viert in Den Haag feest met partijgenoten, daags na de Provinciale Statenverkiezingen.  Beeld ANP
Volt-partijleider Laurens Dassen (midden) viert in Den Haag feest met partijgenoten, daags na de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

Volt is nu op alle niveaus vertegenwoordigd. In de Eerste Kamer wil Volt wetsvoorstellen vooral in Europese samenhang bekijken.

Christoph Schmidt

Volt had toch echt een taart besteld in de paarse partijkleuren, maar het glazuur is nogal bruinig uitgevallen. Dat weerhoudt de kopstukken en hun naaste aanhang er niet van om er donderdagochtend in het Tweede Kamergebouw volop van te smullen. Opnieuw boekt het jonge Volt een ‘fantastisch’ verkiezingsresultaat, in de woorden van Gaby Perin-Gopie. Zij zal straks de (vooralsnog) twee zetels tellende fractie in de Eerste Kamer leiden.

Nu actief in alle bestuurslagen

Het debuut dat Volt maakt in de provinciale besturen en in de Eerste Kamer is niet zo spectaculair als dat van BBB, maar toch. De bescheiden zegetocht van de afgelopen jaren langs alle bestuurslagen is voltooid. De optimistische boodschap, gericht op intensievere Europese samenwerking, is inmiddels doorgedrongen tot de Tweede Kamer (aanvankelijk drie, nu twee zetels), de gemeenteraden (zetels in alle tien studentensteden waar ze meedeed) en nu ook breed in de provincies.

Volt deed in acht van de twaalf provincies mee, en haalde zetels in alle acht. Daarmee kleurt dus ook de Eerste Kamer een beetje paars. Alleen bij zijn debuut in 2019, bij de Europese verkiezingen, wist Volt in Nederland geen zetel te bemachtigen, maar in Duitsland lukte dat wel. In de pan-Europese Volt-gedachte tellen ze die in Den Haag dus ook mee.

Kijken naar de Europese afspraken

Hoe zal de partij zich in provincie en senaat als kleine, bijna onvermijdelijk oppositiepartij opstellen? “We zijn wel Volt, dus van de nuance en de constructieve samenwerking”, zegt Perin-Gopie. “In de Eerste Kamer zullen we vooral kijken of wetgeving zo is zoals we die met de Europese afspraken hebben bedoeld. Veel wetgeving wordt in de EU gemaakt, waarna we daar in Nederland uitvoering aan geven. Je ziet nu dat er onvoldoende met die blik naar wetgeving wordt gekeken. Doen we het zoals andere EU-lidstaten dat doen? Wat kan je daarvan leren? Als je eerder een Europese partij had gehad, dan was het al gesignaleerd dat we dat in Nederland niet goed doen.”

Partijleider en Tweede Kamer-fractievoorzitter Laurens Dassen ziet voor Volt een schone taak weggelegd in de provincie, als gehoopte tegenhanger van de overal dominante BoerBurgerBeweging (BBB). “De grote problemen van nu komen door de politiek van vooruitschuiven van de afgelopen jaren”, zegt Dassen. “Daardoor zitten we nu in deze zooi. De kiezer heeft een grote verantwoordelijkheid aan BBB gegeven, BBB zal die verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet alles kan. De manier waarop we de afgelopen jaren zijn omgegaan met het land, zorgt ervoor dat we nu op slot zitten. Dus als de BBB dat gaat doen, hebben we over een paar jaar nog grotere problemen.”

Steun aan coalitie?

De coalitieregering van vier partijen zal straks naarstig op zoek moeten naar meerderheden in de Eerste Kamer voor het kunnen doorvoeren van wetsvoorstellen. Ziet Dassen daarin nog een speciale rol voor Volt? “Zolang het kabinet ambitieuzere en duidelijkere keuzes maakt op het gebied van klimaat, energietransitie, infrastructuur maar ook sociaal beleid, kunnen we ze de juiste richting in duwen.”

Lees ook:
Protestpartij BBB mag nu in tien provincies coalities gaan vormen. ‘Een aardverschuiving van formaat’

De nieuwe BBB wordt een machtsfactor van belang in alle provincies. Er wachten spannende coalitieonderhandelingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden