Provinciale Statenverkiezingen
Primeur: landgenoten in het buitenland stemmen mee voor de Eerste Kamer
Ook Nederlanders die in het buitenland wonen mogen dit jaar meestemmen voor de Eerste Kamerverkiezingen. Daarvoor hebben zich ruim 37.000 mensen geregistreerd, meldde de gemeente Den Haag woensdag. Bij de Tweede Kamerverkiezingen waren er bijna driemaal zoveel aanmeldingen.
De grootste groep stemmers bevindt zich in Duitsland, zo’n zevenduizend. In België, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn eveneens veel Nederlanders geregistreerd. De potentiële stemmers zijn verspreid over ruim 170 landen – ook in Rusland, Oekraïne, Iran en Syrië willen Nederlanders meedoen aan het feest van de democratie.
Kiescollege
Het is voor het eerst dat landgenoten in het buitenland mogen meestemmen voor de senaat. Lange tijd was dat onmogelijk – de Eerste Kamer wordt immers niet direct verkozen, maar via de Provinciale Statenverkiezingen. En provincies houden toch echt op bij de landsgrenzen.
Daarom mogen mensen in het buitenland woensdag 15 maart hun stem per briefpost uitbrengen op een kiescollege. Daarin is plaats voor 25 kandidaten, die tot twaalf politieke partijen behoren. Vervolgens stemt dat ‘college’ op de Eerste Kamer.
De werkwijze is nieuw, maar wordt elders al langer gebruikt: inwoners van de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba stemmen in maart eveneens via een kiescollege voor de Eerste Kamer.
Lees ook:
‘Organiseer verkiezingen in twee rondes om versplintering tegen te gaan’
Stem in twee rondes en houd zes partijen over. Dat maakt het land beter bestuurbaar, stelt oud-burgemeester Paul Scholten voor.