null Beeld
Beeld

ColumnLex Oomkes

Politiek profileren is nutteloos in een crisis

Lex Oomkes

Het verschil in optreden van Kamerleden in de huidige crisisomstandigheden is opvallend. Zelfs binnen een enkele fractie. Zo is het optreden van het SP-Kamerlid Maarten Hijink opvallend. Hij spreekt namens de SP tijdens de briefings die het RIVM, de Inspectie Gezondheidszorg en de intensivecare-artsen wekelijks de ­Kamer geven. Hijink is daarbij de rust zelve, stelt zakelijke vragen en wekt althans de indruk geïnteresseerd te zijn in de antwoorden.

Hoe anders gaat het eraan toe in het steevast op de briefings volgende debat. Daar trekt Lilian Marijnissen namens de SP graag alle registers open. Zij dringt zich op als de heldin van het verzorgend personeel en is pas tevreden als nog tijdens het debat de laatste zorgmedewerker wordt voorzien van het laatste mondkapje. De antwoorden van, meestal, Hugo de Jonge zijn niet ­belangrijk. Zij is daar om een profiel van haar partij en zichzelf te scheppen. De koene strijdster voor de legers der naamlozen. Nog geen moment nam ze in overweging dat de hele wereld jaagt op de schaarse mondkapjes en dat het wellicht een reden zou kunnen zijn dat soms en soms vaak mensen in de zorg onbeschermd hun werk moeten doen.

Uiteraard vindt iedereen dat een onwenselijke situatie. Dus moet je komen met een overtreffende trap om er tussen al die politici die zich zorgen maken uit te springen. Dan ligt het voor de hand het kabinet te verwijten meer prioriteit te geven aan een (in jouw ogen) kansloze app. Het levert een mooi beeld op: meer energie voor kansloze zaken en te weinig voor de essentiële.

Marijnissen is niet de enige. Vooral op de flanken van de vaderlandse politiek moet het idee leven of in ieder geval geleefd hebben dat het coronavirus een uitgelezen kans op profilering bood. Aan het begin van de crisis ­gingen bij Geert Wilders en Thierry Baudet ook alle sluizen open. Rutte speelde met levens van mensen, Rutte was een slappeling, het kabinet maakte er een potje van, het bleven hun doel verre van treffende verwijten.

Nu, anderhalve maand na het uitbreken van de corona-ellende volharden partijen in hun verwijten of zijn naarstig op zoek naar andere verwijten die hout zouden kunnen snijden. Zo kan het gebeuren dat Baudet eerst het kabinet verweet de zaak veel te luchtig op te vatten en smeekte om het totaal op slot gooien van de samenleving, terwijl hij bij het laatste debat even zo vrolijk het verwijt dacht te mogen maken dat het kabinet te luchtig was over de economische gevolgen en dat we dus sneller terug naar normaal moeten.

Bij Wilders eenzelfde beweging, al nuanceerde hij die door toch nog wel te suggereren dat het kabinet met de levens van kinderen speelt door voorzichtig de scholen te heropenen.

Dat deze crisis een uitgelezen gelegenheid tot profileren zou bieden, is ook een behoorlijk verkeerde ­inschatting. Je zou bijna kunnen stellen dat bij elk het kabinet gemaakt verwijt het vertrouwen in de aanpak van de ministers in de samenleving groeit.

Politiek bedrijven rond de coronapandemie, jezelf in de schijnwerpers spelen, is geen kwestie van de zwakke punten in de aanpak van de crisis proberen te vinden. Het tekent echter een politiek die alle energie daarop richt. Deze week wel een commissiedebatje over corona, maar niet over de steun voor KLM. Het is meireces, hè? Het is helaas typerend voor de huidige taakopvatting van het parlement. De volksvertegenwoordiging is permanent op zoek naar wat nu eigenlijk haar rol zou moeten zijn in deze crisisachtige omstandigheden, maar laat daarbij voor de hand liggende zaken als een miljardenoperatie om dubieuze redenen liggen.

Lex Oomkes is politiek commentator van Trouw en schrijft wekelijks een column. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden