Betaalinnovatie

Politiek enthousiast over de komst van een digitale euro

Wopke Hoekstra (CDA): ‘We staan aan de vooravond van iets heel groots'.  Beeld ANP
Wopke Hoekstra (CDA): ‘We staan aan de vooravond van iets heel groots'.Beeld ANP

De Nederlandse politiek is enthousiast over de ontwikkeling van een eigen digitale euro, waar de Europese Centrale Bank met Brussel momenteel aan werkt.

Esther Lammers

Na China, Rusland en Facebook moet ook de Europese Unie zich aansluiten bij de digitale ‘revolutie’ in het financiële betalingsverkeer, vinden minister Wopke Hoekstra van financiën en de Tweede Kamer.

Volgens Hoekstra staan we wereldwijd “aan de vooravond van iets heel groots, namelijk een verandering van het totale financiële landschap”. Met een eigen digitale euro ontstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden. Die voorkomt bijvoorbeeld dat de EU straks afhankelijk is van een cryptomunt van Facebook, of een digitale Chinese of Russische munt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven dat er geen technologische beperkingen meer zijn voor zo’n euro, en dat het tijd is nu politieke keuzes te maken, zei Hoekstra. De vraag is onder welke voorwaarden zo’n digitale euro het beste kan worden geïntroduceerd.

Maximaal een paar duizend euro

De Tweede Kamer ziet veel in deze nieuwe EU-betalingsmogelijkheid, die voorzien is vanaf 2026, maar wil er wel over kunnen meebeslissen. De Europese digitale munt is een soort digitale portemonnee. Je stort maximaal een paar duizend euro op een rekening bij de centrale bank, waarmee vervolgens kleine betalingen kunnen worden verricht via een app op de telefoon.

VVD, D66, CDA en Volt zien in de digitale euro een kans om voorop te lopen met innovaties. De EU kan het ‘finance lab’ van de wereld zijn. Het is ook een manier om de EU geopolitiek sterker te laten staan tegenover andere landen, vindt kamerlid Nilüfer Gündoğan van Volt. “Als we straks een digitale munt van een ander land moeten gebruiken, hebben we er geen enkele controle meer over.”

Er zitten ook risico’s aan zo’n digitale euro. SP-kamerlid Mahir Alkaya constateert dat digitaal geld volledig programmeerbaar en traceerbaar is, waardoor een goede democratische controle essentieel is. Dat geldt ook voor het gebruikersgemak, vindt VVD-kamerlid Eelco Heinen. Overheden willen een intensieve controle op de digitale munt om fraude en criminaliteit op te sporen. Maar gebruikers hechten juist aan privacy om er vertrouwen in te krijgen. “Het gaat erom dat we een goede balans hiertussen vinden”, aldus minister Hoekstra. Cruciaal is tenslotte dat de digitale euro het huidige financiële bankensysteem niet onderuit haalt.

In de verdrukking

Hoekstra benadrukte dat contant geld met deze ontwikkeling niet verder in de verdrukking komt. Volgens hem blijft contant geld ook gewoon bestaan. Volgens de minister kunnen groepen die nog van papiergeld afhankelijk zijn (ouderen, digibeten, sekswerkers) er nog vele jaren mee betalen.

Lees ook:

Chinese Centrale Bank doet alle cryptomunten in de ban

Overheid wil alle controle op digitale munt krijgen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden