Politiek

Paula Schot (27) wordt de eerste vrouwelijke SGP-wethouder - en liep in het diepste geheim al stage

Paula Schot was in 2018 nog lijsttrekker van de SGP in Amsterdam.Beeld Koen van Weel, ANP

De 27-jarige Paula Schot wordt de eerste wethouder van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in de geschiedenis van deze 102 jaar oude mannenpartij. Ze wordt wethouder in Schouwen-Duiveland, de gemeente waar ze vandaan komt.

De provincie Zeeland heeft daarmee opnieuw de primeur, want in 2014 werd Lilian Janse in deze provincie al het eerste vrouwelijke SGP-raadslid in Vlissingen. Toen was nog het excuus dat er geen man zich beschikbaar had gesteld. Paula Schot probeerde zelf in 2018 als SGP-lijsttrekker al in haar toenmalige woonplaats Amsterdam in de gemeenteraad te komen. Dat lukte niet, maar ze kreeg er wel veel bekendheid mee.

De SGP staat pas sinds 2013 oogluikend toe dat vrouwen politiek actief zijn. De partij werd hiertoe gedwongen door een uitspraak van de Hoge Raad, die het verbod om vrouwen toe te laten in bestuursfuncties discriminerend vond. In het partijstatuut van de SGP is het bestuursambt nog steeds voorbehouden aan de man, maar de mannenbroeders staan sindsdien wel heimelijk toe dat vrouwen op lijsten komen. De SGP-top verwachtte eigenlijk dat vrouwen zich niet snel voor een politieke functie zouden melden.

Maar de jongeren binnen de partij zijn bezig met een opmars en zij denken daar anders over. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stonden voor het eerst negen vrouwen op de kieslijsten van de partij, de meesten nog wel op een onverkiesbare plaats. 

Politiek talent

Paula Schot verhuisde vorig jaar van Amsterdam naar Gouda. Daar trof de partijafdeling speciaal voor haar een regeling zodat het politieke talent (als niet-gekozen raadslid) kon meedraaien in de gemeenteraad en ervaring opdoen. Ze liep ook stage bij SGP-wethouder Arnoud Proos in Barendrecht. Volgens Proos gebeurde dit “in het diepste geheim”, omdat er geen officiële stageregeling voor het wethouderschap is en om de conservatieve krachten binnen de partij niet voor het hoofd te stoten.

Schot is verheugd over de benoeming, waar ze zelf op heeft gesolliciteerd. Ze studeerde educational science en werkte als onderwijskundige in Gouda. Ze is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Partijleider Van der Staaij heeft zich tot nu nooit publiekelijk over de lokaal actieve vrouwen uitgelaten, omdat dit volgens hem een lokale aangelegenheid is. Wel ontving Schot van hem een felicitatie-appje met de tekst ‘Gods zegen en veel wijsheid toegewenst’. Schot zegt hierover: “Mooier kun je het niet krijgen, denk ik.”

Lees ook: 

Binnen de SGP is er druk om meer vrouwen actief toe te laten groot

Eén op de vijf kandidaten op de SGP-kieslijst moet vrouw zijn. Dat stelt de denktank van honderdjarige partij. 

Paula Schot de eerste vrouwelijke SGP-lijsttrekker in Amsterdam

Een moeder gaat meedoen in een SGP-fractie en dat ligt gevoelig binnen de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden