GroenLinks en PvdA

Partijprominenten Job Cohen en Andrée van Es willen samenwerking, maar de officiële lijn van de PvdA en Groenlinks is afwachtender

Lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks doet een flyer in de brievenbus van het Haagse kantoor van de PvdA.   Beeld ANP
Lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks doet een flyer in de brievenbus van het Haagse kantoor van de PvdA.Beeld ANP

Met een ‘GroenRood’ manifest roepen leden van PvdA en GroenLinks hun partijen op veel intensiever samen op te trekken.

Niels Markus

Een groeiend aantal partijleden van PvdA en GroenLinks hoopt dat het historisch slechte verkiezingsresultaat van links het begin is van gezamenlijk nieuw succes. Onder de naam RoodGroene Toekomst pleiten bijna zesduizend leden van de partijen voor vergaande samenwerking tijdens de komende kabinetsperiode en daarna.

De tijd is er rijp voor, denkt initiatiefnemer Frank van de Wolde, zelf PvdA-lid. Na de teleurstellende verkiezingen – de PvdA bleef hangen op negen zetels, GroenLinks verloor zes zetels en kwam op acht – begon hij met het schrijven van een manifest. Al gauw sloten leden van beide partijen aan.

In het manifest wordt opgeroepen om gezamenlijk de formatie in te gaan en elkaar niet los te laten. De partijen moeten met zoveel mogelijk gezamenlijke lijsten deelnemen aan de raadsverkiezingen van volgend jaar en het liefst ook tijdens de volgende Kamerverkiezingen. Links moet daarnaast werken aan een gezamenlijk verhaal, waartoe veel kiezers zich aangetrokken voelen. Ook partijprominenten tekenden het manifest, onder wie oud-PvdA-leider Job Cohen en Andrée van Es, die mede aan de wieg stond van GroenLinks.

‘Het gaat om inhoudelijke samenwerking, geen fusie’

Van de Wolde spreekt bewust niet over een fusie. “Dat is geen doel op zich. Het gaat om inhoudelijke samenwerking.” De vraag over fuseren moet volgen uit de inhoud, zegt hij. “Een fusie is meteen heel beladen en leidt tot ruzie. We hebben grotendeels dezelfde idealen; het heeft meer zin om je daar samen voor in te zetten.”

In een fusie gaat bovendien veel energie zitten, zegt de PvdA’er. “De energie moeten we stoppen in ons organiseren en samen campagne voeren, in plaats van elkaar vliegen afvangen en twee keer afzonderlijk dezelfde wijk in te gaan om te flyeren.”

De partijbesturen van beide partijen zijn enthousiast. PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar sprak vorige week al met RoodGroene Toekomst. Zij wil het initiatief blijven volgen. Katinka Eikelenboom (GroenLinks) zegt dat haar partij voor ‘progressieve samenwerking’ is. “In de campagne hebben we daar met ons affiche (waarop de namen van de partijleiders van PvdA, SP en D66 afgedrukt stonden, red.) een duidelijk statement over gemaakt.”

De officiële lijn bij beide partijen is afwachtender

De fracties in de Tweede Kamer spraken onlangs uit samen op te blijven trekken in de formatie, om zo een links tegenwicht te bieden tegen een ‘centrumrechts motorblok’. Dat wordt nog een klus, omdat VVD, CDA en D66 aan één van beide partijen genoeg hebben voor een coalitie. PvdA en GroenLinks zijn echter stellig: zij willen zich niet uit elkaar laten spelen.

Hoewel individuele fractieleden best voor een fusie zijn, is de officiële lijn bij beide partijen afwachtender. GroenLinks zit nog volop in de evaluatie van de verkiezingsnederlaag en bij de PvdA is een sterk vernieuwde fractie zich aan het inwerken.

Eerdere pogingen tot een fusie of vergaande samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en soms ook de SP, liepen telkens op niets uit. Meestal lag daar wantrouwen aan ten grondslag. Omdat één van de partijen een stuk groter was en het dacht op eigen kracht te redden, of door animositeit tussen de partijleiders. Begin 2020 zeiden toenmalig PvdA-leider Lodewijk Asscher, Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) al meer samen te zullen optrekken.

Wat Van de Wolde betreft is ook de SP welkom bij het initiatief. “Ze zijn van harte welkom. En dat geldt ook voor leden van de Partij voor de Dieren, Denk of Bij1. Maar de meeste energie voor samenwerking zit nu bij de PvdA en GroenLinks. Die onderstroom is heel sterk.”

Lees ook:

Een linkse fusie kan nooit het enige antwoord zijn op het verloren vertrouwen van de kiezer

De verkiezingen verliepen dramatisch voor PvdA, SP en GroenLinks. De kiezer is van de linkse partijen vervreemd geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden