Oordeel beroepscommissie

Partij voor de Dieren zette voorzitter Sebastiaan Wolswinkel terecht uit de partij

Amsterdam, 24 oktober 2019, Sebastiaan Wolswinkel Beeld Maartje Geels
Amsterdam, 24 oktober 2019, Sebastiaan WolswinkelBeeld Maartje Geels

De Partij voor de Dieren heeft voorzitter Sebastiaan Wolswinkel terecht geroyeerd. Dat concludeert de Commissie van Beroep die het besluit onder de loep nam.

ANP

Het bestuur van de partij royeerde Wolswinkel in oktober als lid, waarmee hij ook zijn plek als voorzitter kwijtraakte. Het rommelde al langer tussen het partijbestuur en Wolswinkel, die voor meer transparantie en interne discussie in de partij pleitte.

Wolswinkel tekende protest aan tegen zijn royement. De beroepscommissie oordeelt dat de geldende procedures zijn gevolgd en stelt dus het bestuur in het gelijk.

Het bestuur zei in oktober dat “Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde en de partij meermaals in de media beschadigde door onder andere zijn persoonlijke opvattingen te uiten.”

Nadat Kamerlid Femke Merel van Kooten zich vorig jaar had afgesplitst van de partij, en daarbij haar zetel had meegenomen, zei Wolswinkel dat er een intern debat moest komen over de koers van de partij. Dit tot ongenoegen van onder anderen fractievoorzitter Esther Ouwehand en senator Niko Koffeman, die betrokken was bij de oprichting van de partij.

Tactische timing

Wolswinkel laat weten ‘verbaasd’ te zijn over het besluit van de commissie. “Het is vrij tactische timing, in verband met het congres”, dat zondag plaatsvindt. Medestanders in de partij wilden de kwestie op het partijcongres agenderen. Volgens de gewezen voorzitter is er alleen gekeken of het royement “aansluit bij de statuten van de partij”, en niet of het ook “juridisch correct is”.

“Dat nodigt in zekere zin nog uit om naar een rechter te stappen, maar daar heb ik geen behoefte aan”, vervolgt Wolswinkel. “Ik heb alles gedaan wat ik kon om de partij te democratiseren. Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat dat nog gaat gebeuren.”

Lees ook:

‘Ik begrijp heel goed waarom de partijtop gelooft dat haar houding de juiste is’

Sebastiaan Wolswinkel werd dit voorjaar voorzitter van de Partij voor de Dieren. Een half jaar later zet zijn eigen bestuur hem uit de partij. ‘Ik begrijp heel goed waarom mensen in de partijtop geloven dat hun houding de enige juiste is.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden