VerkiezingenPartij voor de Dieren

Partij voor de Dieren zet opmars toch voort

Partijleider van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand na de eerste exitpolls.  Beeld ANP
Partijleider van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand na de eerste exitpolls.Beeld ANP

Het lijkt de Partij voor de Dieren gelukt om met een nieuwe partijleider verder te groeien.

Volgens de meest recente tussenstand van het ANP kunnen Esther Ouwehand en haar collega’s rekenen op zes Kamerzetels, eentje meer dan bij de vorige verkiezingen. Daarmee lijkt de partij haar opmars vooralsnog voort te zetten. Toen Marianne Thieme en Esther Ouwehand in 2006 de Kamer binnenstormden, bleven ze aanvankelijk steken op die twee zetels. In 2017 kwam de doorbraak met een stijging naar vijf.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

De Partij voor de Dieren heeft een lastige periode achter de rug, met niet alleen een leiderschapswissel. In 2019 verliet Femke Merel van Kooten uit onvrede de fractie, omdat de partij zich te weinig met ‘mensendingen’ zou bezig houden. Daarna werd de voorzitter uit de partij gezet, omdat hij een discussie over de koers wilde aanzwengelen en zich daarbij niet aan regels zou hebben gehouden.

Ouwehand, partijleider sinds eind 2019, is erin geslaagd de rust in de achterban te bewaren. Ze was deze campagne zichtbaarder dan haar voorganger Thieme in het verleden. Dat komt doordat de boodschap van de Partij voor de Dieren, over een radicaal andere kijk op de economie en samenleving, breder aanslaat. Bovendien leidt het coronavirus tot zorgen over andere zoönosen, ziektes die overspringen van dieren op mensen. Ouwehand slaat daar al jaren alarm over.

Interessant is dat de partij de deur naar regeringsdeelname openzet. Onder leiding van Thieme is dat nooit gebeurd. Ouwehand houdt die optie wel open, al is de kans daarop klein. Als startpunt voor eventuele onderhandelingen wil de partij dat de veestapel minimaal gehalveerd wordt. “De vraag is of anderen klaar zijn om te regeren met ons”, zegt Ouwehand.

Lees ook:

Esther Ouwehand: ‘We leven op een tikkende tijdbom, de andere partijen willen dat niet erkennen’

De leider van de Partij voor de Dieren heeft geen vrolijk verhaal te vertellen. Na de coronacrisis zal de volgende pandemie volgen, schrijft Esther Ouwehand in haar nieuwe boek. Het grote probleem is onze omgang met dier en natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden