Verkiezingsuitslag

Partij voor de Dieren groeit en wil besturen in Noord-Holland

Ook in de fractiekamer van Partij voor de Dieren staat taart klaar, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen.  Beeld ANP
Ook in de fractiekamer van Partij voor de Dieren staat taart klaar, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP
Gian Oerlemans

De Partij voor de Dieren is in de provincies groter dan ooit en groeit in de Eerste Kamer. Ook in Noord-Holland krijgen ze meer zetels. Volgens lijsttrekker Ines Kostić is de partij klaar om te besturen. “Kiezers weten wat ze aan ons hebben”

Ooit een marginale partij, nu steeds meer een factor van betekenis. De Partij voor de Dieren is aan een opmars bezig en groeide bij de verkiezingen wederom in de meeste provincies en in de Eerste Kamer. In Noord-Holland gaat de partij van drie naar vijf zetels. In Amsterdam waren ze met bijna 12 procent van de stemmen nog groter, waarmee de partij na GroenLinks en de Partij van de Arbeid als derde eindigde. Ines Kostić, lijsttrekker in Noord-Holland, is tevreden. “Kiezers weten wat ze aan ons hebben: een koers voor mens en dier. We bieden concrete oplossingen voor de crises die we nu hebben.”

De omslag naar duurzame landbouw
Want crisis op crisis, dat is waar ook de Partij voor de Dieren druk mee is. Het klimaat is al jaren een speerpunt en met de stikstofproblematiek ziet Kostić extra reden voor een omslag naar een duurzame landbouwsector. “We hopen op boeren die zeggen: ‘ik wil veranderen naar meer biologische en plantaardig productie, maar help me daarbij’.”

Toch is dat na de verkiezingen op het eerste gezicht niet de realiteit in Noord-Holland. De BoerBurgerBeweging (BBB) is met acht zetels namelijk de grootste in de provincie en keert zich juist tegen het landelijke beleid om de stikstofuitstoot te verlagen. “Zij zien vergelijkbare problemen als wij”, denkt Kostić. “Hoe gaan we ons land inrichten, welke keuzes maken we?” Toch baart de BBB-groei de lijsttrekker zorgen. “De BBB schotelt kiezers voor dat we niet hoeven te veranderen en op dezelfde voet door kunnen in de landbouw. Dat is een doodlopende weg. Wij zeggen dat het fundamenteel anders moet en dat we boeren moeten helpen in de duurzame transitie.”

Progressieve partijen
Ondanks de winst van de BBB acht Kostić de kans dat er verandering komt groot. “Er is voor hen geen rechtse en conservatieve meerderheid. Die is er wel voor meer progressieve partijen”, zegt ze. De Partij voor de Dieren wil in Noord-Holland dan ook onderhandelen over de vorming van een coalitie. “Een coalitieakkoord is vaak een dichtgetimmerd plan, wij willen daarentegen inzetten op een akkoord op hoofdlijnen”, aldus Kostić. Hierdoor ontstaat er volgens haar meer ruimte om per onderwerp te zoeken naar een meerderheid in de Provinciale Staten.

Duidelijk voor Kostić is dat de Partij voor de Dieren bij haar principes moet blijven. “We moeten laten zien dat lef tonen loont, dat je met nieuwe politiek een beter Nederland kan maken en het vertrouwen van de kiezer als politiek kan winnen”, zegt ze. Daarvoor wil haar partij burgers betrekken bij de duurzame transitie en hen ook een podium geven. “Maar we moeten vooral ons oog op de bal houden, de verschillende crises aanpakken niet meer kiezen voor geitenpaadjes.”

Lees ook:
Met gunstige peilingen viert de Partij voor de Dieren campagne in feeststemming. Gaat de partij ook meebesturen in een provincie?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden