null

Kinderopvangtoeslagaffaire

Ouders wijzen schaderegeling Belastingdienst af

De ruim driehonderd ouders die een schaderegeling kregen aangeboden omdat de Belastingdienst onterecht hun toeslagen terugvorderde, zijn daarmee niet tevreden.

Jelle Brandsma

Staatssecretaris Snel (financiën) bood aan om het bedrag dat de ouders ten onrechte terug moesten betalen toch uit te keren. Zij krijgen ook een vergoeding voor de geleden materiële en immateriële schade.

Eva González Pérez, advocate van dertig van de ouders, wil met het departement in gesprek. Zij vindt dat de Belastingdienst bij de compensatie ‘eerst beter moet kijken naar de werkelijke kosten’. Sommige mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, anderen hebben uit angst voor de fiscus geen toeslagen meer aangevraagd, zegt zij. “De berekening die nu op tafel ligt, komt uit de losse pols.”

Snel bood de schaderegeling aan op advies van een commissie onder leiding van oud-minister Piet-Hein Donner die onderzoek doet naar de affaire. Die drong aan op ruimhartige compensatie voor de ‘financiële nachtmerrie’ waarin veel gezinnen werden gestort.

Nog veel meer gevallen

De schaderegeling is een gevolg van een fraudeonderzoek uit 2014 bij een gastouderbureau in Eindhoven. Bij ruim driehonderd ouders werd onrechtmatig en zonder bewijs de kinderopvangtoeslag stopgezet. Zij moesten eerdere voorschotten en toeslagen die zij kregen in voorgaande jaren terugbetalen. In totaal zijn waarschijnlijk duizenden ouders gedupeerd, omdat de Belastingdienst in nog 170 zaken vrijwel zeker op dezelfde manier heeft gehandeld. De commissie Donner zal in een vervolgonderzoek ook deze zaken tegen het licht houden. Staatssecretaris Snel vermoedt dat het om zo’n 9000 ouders gaat. Zij krijgen een brief. Anderen die vinden dat ze ook gedupeerd zijn, kunnen zich melden bij de Belastingtelefoon.

Snel noemde vrijdag de schadevergoeding zeer redelijk. “We proberen de schade zo goed mogelijk te vergoeden. Donner heeft ons een handvat gegeven om mensen op individuele basis te compenseren. Ja, het staat mensen vervolgens vrij om naar de rechter te stappen. Maar ik denk en hoop dat ze tevreden kunnen zijn met een ruimhartige vergoeding.”

Lees ook:

Commissie oordeelt snoeihard over Belastingdienst: ouders moeten schadevergoeding krijgen

Een adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner komt met keiharde conclusies over het optreden van de Belastingdienst in een fraudeonderzoek naar kinderopvangtoeslag. Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden