Ouderschapsverlof

Ouders krijgen vanaf volgend jaar negen weken betaald ouderschapsverlof

Ouders hebben nu al recht op 26 weken geboorteverlof, op te nemen voordat hun kind 8 jaar wordt, maar dat is meestal onbetaald. Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Ouders hebben nu al recht op 26 weken geboorteverlof, op te nemen voordat hun kind 8 jaar wordt, maar dat is meestal onbetaald.Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Ouders krijgen vanaf 2 augustus 2022 negen weken ouderschapsverlof, waarvan 9 weken betaald. De Eerste Kamer wil dat de regeling ruimhartiger wordt.

Gershon Osnabrugge

Ouders hebben door een nieuwe wet vanaf volgend jaar augustus recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Dit wordt door het UWV betaald. Hiernaast houden ouders het recht op 17 weken onbetaald verlof. Ouders hebben tijdens die negen weken betaald verlof recht op de helft van hun dagloon. Het is alleen mogelijk gebruik te maken van het betaalde verlof in het eerste levensjaar van het kind.

De Eerste Kamer stemde dinsdag met ruime meerderheid in met het wetsvoorstel, nadat de wet op 20 april dit jaar al door de Tweede Kamer was aangenomen. Alleen SGP en JA21 stemden toen tegen, in de Eerste Kamer steunde alleen de SGP het wetsvoorstel niet.

Een beslissing aan de formatietafel

Toenmalig minister van sociale zaken Wouter Koolmees, inmiddels informateur, diende vorig jaar oktober het wetsvoorstel in, zij het niet geheel vrijwillig. In april 2019 stemde het Europees Parlement namelijk in met een richtlijn waarmee ouders vier maanden zwangerschapsverlof krijgen, waarvan twee betaald. Koolmees zei in 2018 nog dat hij vond dat dergelijke zaken een kwestie voor lidstaten zijn, en niet voor Europa om ov te beslissen.

Lidstaten kregen drie jaar de tijd om de Europese richtlijnen om te zetten in nationale wetgeving. Wel mogen ze zelf bepalen hoe hoog de vergoeding is. Het kabinet heeft voor 50 procent gekozen, maar een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat dit wordt verhoogd naar 70 procent. Het kabinet is niet verplicht hier gehoor aan te geven. Het ligt voor de hand dat de partijen aan de formatietafel er een besluit over nemen.

Ouders hebben nu al recht op 26 weken geboorteverlof, op te nemen voordat hun kind 8 jaar wordt, maar dat is meestal onbetaald. Slechts in enkele sectoren is hier een vergoeding voor. Een derde van de ouders maakt hier gebruik van, voornamelijk vrouwen.

De nieuwe regeling gaat voor zowel vaders als moeders gelden, en is bedoeld om een goede werk-gezin-balans te creëren en te kunnen wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

Lees ook:

Spaanse jongeren in de wachtstand: voor een gezin is geen geld

Spanjaarden blijven lang thuiswonen, stichten laat een gezin en krijgen weinig kinderen. En daar hebben opeenvolgende economische crises alles mee te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden