Politiek

Oud-wethouder De Mos wil samen met zijn advocaat de landelijke politiek in

Beeld ANP

Richard de Mos en zijn advocaat Peter Plasman beginnen een landelijke politieke partij.

De van corruptie verdachte oud-wethouder van Den Haag Richard de Mos en zijn advocaat Peter Plasman beginnen een landelijke politieke partij. Dat maakten de twee zaterdag bekend in een interview met het AD. Met wat De Mos en Plasman “ombudspolitiek” noemen, wil de nieuwe beweging mensen meer gaan betrekken bij de landelijke politieke besluitvorming.

Volgens De Mos is er ondanks het gefragmenteerde politieke landschap ruimte voor een nieuwe politieke partij. Desgevraagd zegt hij: “Wij willen voorbij links of rechts denken en echte oplossingsgerichte politiek leidend laten zijn. Als je nu tegenwoordig de Tweede Kamer ziet, dan is het een wedstrijdje ver plassen en de verschillen vergroten. Ik denk dat de samenleving heel erg geïnteresseerd is in de oplossing, en dat je die oplossing samen met de samenleving zoekt.” 

Hoeveel zetels de nieuwe partij  hoopt te behalen, wil De Mos nog niet zeggen. Maandag houden De Mos en Plasman een persconferentie waarin ze meer zullen vertellen over de plannen van de partij en een peiling presenteren die volgens De Mos “nogal tot de verbeelding spreekt”.  Wel kan hij vast zeggen dat uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat maar liefst 46 procent van de ondervraagden vindt dat er ruimte is voor een nieuwe ombudspartij. 

Democratische vernieuwing

De nieuwe partij wil zich in elk geval gaan toeleggen op democratische vernieuwing. “Wij willen heel graag het bindend referendum terug”, zegt De Mos. “We willen werken met burgerbegrotingen en burgertoppen, waar je problemen aan de burgers voorlegt en samen tot een oplossing komt.” Ook willen De Mos en Plasman dat er burgerjury's komen, die het beleid van de verschillende ministeries gaan beoordelen. “We moeten af van de rolkoffertjespolitci die we nu hebben”, zegt De Mos. “Je hebt politici die op dinsdag de Kamer in komen rollen en er op donderdag weer uitgaan. Je moet het land in, de wijk in.” 

Daarbij willen De Mos en Plasman de lokale democratie gaan versterken. “Ook dat begint in Den Haag”, zegt De Mos. “Bijvoorbeeld met het gelijktrekken van de financiering aan lokale partijen.” Alleen raadsfracties die ook een landelijke component in Den Haag hebben kunnen nu aanspraak maken op subsidie voor scholing, ledenwerving, onderzoek en campagnes. Dat vindt De Mos niet terecht. “Dat zal een onze speerpunten worden in Den Haag, zodat lokale partijen beter hun werk kunnen doen.”

Het is voor Plasman en De Mos niet voor het eerst dat ze zich mengen in de landelijke politiek. In 2017 deed Plasman mee aan de verkiezingen met de partij voor Niet-Stemmers, maar behaalde hij niet genoeg stemmen voor een Kamerzetel. Ook De Mos heeft enige politieke ervaring. Hij werkte onder meer als medewerker en Kamerlid voor de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Op dit moment is hij raadslid en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de gemeenteraad van Den Haag. Daarvoor was hij wethouder in de stad, maar nadat de recherche zijn werkkamer binnenviel, vroeg de burgemeester hem af te treden: De Mos is verdachte in een onderzoek naar corruptie, omkoping en het schenden van het ambtsgeheim. De wethouder zou volgens het OM onder meer bevriende ondernemers voorrang hebben verleend bij het verlenen van vergunningen, in ruil voor giften aan zijn partij. De betrokkenen ontkennen dat.

Volgens De Mos en Plasman vormt het strafrechtelijk onderzoek geen belemmering voor hun politieke plannen. Tegen het AD zegt Plasman: “Ik ga resoluut uit van de onschuldpresumptie: een verdachte is onschuldig tot het tegendeel bewezen is en er een een veroordeling ligt.” Wel zegt Mos te hebben geleerd van zijn zaak, en te willen voorkomen dat er een “zweem van negativiteit” ontstaat rond donaties. Daarom heeft de partij behalve een bestuur ook een stichting aangesteld die de fondsen gaat werven. De Mos en Plasman zullen naar eigen zeggen ook een integriteitscheck moeten ondergaan bij hun nieuwe partij.

Lees ook:

Hoe de ‘ombudspolitiek’ van Richard de Mos tot een inval leidde

De onervaren Richard de Mos pronkte met zijn ‘ombudspolitiek’ waarmee hij de belangen van ondernemende burgers liet samengaan met die van de gemeente. Hij was gewaarschuwd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden