CDA

Oud-minister Til Gardeniers overleden op 94-jarige leeftijd

Til Gardeniers vlak na haar beëdiging tot minister in 1977. Beeld ANP
Til Gardeniers vlak na haar beëdiging tot minister in 1977.Beeld ANP

Voormalig minister Til Gardeniers is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het CDA, dat zegt “bedroefd” te zijn.

Jelle Brandsma

Zij had een fotografisch geheugen en beschikte over een wiskundeknobbel. Het waren belangrijke eigenschappen in het politieke leven van de dinsdag overleden oud-minister Til Gardeniers. In drie kabinetten onder leiding van premier Dries van Agt was zij tussen 1977 en eind 1982 minister. Eerst voor de KVP en na de fusie met ARP en CHU in 1980 voor het CDA. Zij was verantwoordelijk voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM) en later voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

Het CDA roemt haar maatschappelijke betrokkenheid. “Zij was een sociaal bewogen en een zeer gewaardeerd politica. Zij had oog voor kwetsbare mensen, zoals vluchtelingen en gehandicapten.” Na haar ministerschap was Gardeniers lid van de Raad van State en actief bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook was zij betrokken bij het Rode Kruis.

Til Gardeniers-Berendsen had een belangrijke status bij het CDA. Zij onderzocht na de verkiezingsnederlaag van 1994 de campagne en de aanloop daar naar toe. Het verkiezingsjaar werd gedomineerd door het afscheid van premier en CDA-leider Ruud Lubbers en het aantreden van de nieuwe lijsttrekker Elco Brinkman. Het CDA verloor de verkiezingen dramatisch en Gardeniers concludeerde dat een strategie bij de partij ontbrak. Zij gaf de CDA-top ervan langs: er was te weinig eenheid en te veel zelfgenoegzaamheid; er werd gedacht dat het CDA toch wel zou gaan regeren.

Til Gardeniers werd in Rotterdam geboren en was de dochter van een onderwijzer. Voordat zij minister werd, was zij zes jaar lid van de Tweede Kamer. Zij sprak daar over onderwijs, de omroep, cultuur en maatschappelijk werk. Als minister voerde zij de Wet voorzieningen gehandicapten in, één van de voorlopers van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook was zij betrokken bij de oprichting van regionale instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de Riaggs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden