CDA-prominent

Oud-minister en Kamervoorzitter Piet Bukman (88) overleden

Piet Bukman (links) op het CDA-fusie-congres in 1980. Beeld
Piet Bukman (links) op het CDA-fusie-congres in 1980.

CDA-prominent Piet Bukman is overleden. Dat bevestigt de partij. De oud-politicus overleed op 88 jarige leeftijd plotseling.

ANP

“Wij zijn diep bedroefd”, zegt de partij in een verklaring. Bukman was tussen 1980 en 1998 onder meer partijvoorzitter, Tweede Kamervoorzitter en minister namens het CDA. Hij speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de partij in haar huidige vorm.

“Piet Bukman heeft in vele jaren een grote staat van dienst opgebouwd in partij en politiek”, zegt CDA-leider Wopke Hoekstra. Volgens Pieter Heerma, voorzitter van de Tweede Kamerfractie, heeft hij “veel voor ons land betekend”. “Piet Bukman verstond de kunst om het juiste moment te kiezen voor het compromis.”

Bukman, zelf een antirevolutionair, was de eerste partijvoorzitter nadat ARP, KVP en CHU fuseerden. Hoekstra zegt dat hij daarmee “aan de basis van onze vereniging” heeft gestaan. “Omzien naar je naasten stond bij hem hoog in het vaandel als uitgangspunt voor politiek handelen. Hij was ook wat dat betreft een voorbeeld.”

Premier Mark Rutte noemt Bukman “een man die stond voor eenheid en duidelijkheid”. “Een doener in de politiek met een belangrijke rol in de wording van zijn eigen CDA.” Hij betuigt zijn medeleven met de nabestaanden.

Andere oud-Kamervoorzitters spreken eveneens lovende woorden over Bukman. “Ik heb mooie herinneringen aan deze bijzondere en zachte man, die altijd zijn liefde voor de Tweede Kamer behield”, zegt Khadija Arib. Ook volgens Frans Weisglas bleef hij “altijd betrokken” bij het parlement en de politiek. “Zal hem zeer missen bij onze Voorzittersreünies en op Prinsjesdag.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden