FormatieOpenbaring 'opzet regeerakkoord'

Opzet voor regeerakkoord van VVD en D66 heeft een overduidelijk liberaal stempel

Mark Rutte en  Sigrid Kaag voorafgaand aan een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie.  Beeld ANP
Mark Rutte en Sigrid Kaag voorafgaand aan een gesprek met informateur Mariëtte Hamer over de kabinetsformatie.Beeld ANP

VVD en D66 hebben deze zomer ‘vrolijk en enthousiast’ gewerkt aan hun opzet voor een ‘aanzet tot een regeerakkoord’, volgens informateur Mariëtte Hamer. De twee liberale partijen hebben dan ook een voorstel geschreven waar een sterk liberaal stempel op zit, zo blijkt nu het stuk openbaar is.

Zo vinden VVD en D66 dat de vrijheid van onderwijs wordt ‘misbruikt’ en willen ze dit artikel 23 van de Grondwet ‘moderniseren’. Ook medisch-ethische kwesties zoals de embryowet en abortuswet moeten gemoderniseerd. In het regeerakkoord moet worden afgesproken wanneer deze wetten ook daadwerkelijk in het parlement worden behandeld.

Het zijn precies de onderwerpen waar de confessionele partijen als CDA en ChristenUnie inhoudelijke bezwaren hebben. Mocht er straks gesproken worden met het CDA over deelname aan een minderheidskabinet, dan zullen D66 en VVD met CDA-leider Wopke Hoekstra op deze thema’s nog stevig moeten onderhandelen. Het maakt ook duidelijk waarom de ChristenUnie zich niet gewenst voelde. Deze partij is tegen een ‘modernisering’, zoals met name D66 die wenst.

Meer regie van de overheid

Het Bouwstenen-stuk lijkt erg op de verkiezingsprogramma’s van VVD en D66. Wel zetten ze in op meer regie van de overheid, bijvoorbeeld om mensen gezonder te laten leven, de infrastructuur te verbeteren en om meer woningen te bouwen. Over hervorming van de landbouw wordt niet gesproken.

Mensen moeten zich in Nederland ‘vrij en veilig’ voelen en racisme en discriminatie moet ‘nog harder’ worden bestreden, stellen ze. Er moet een nieuwe duurzame economie komen met een sterk verdienvermogen. Daarom moeten de klimaatdoelen van Parijs ‘ten minste’ worden uitgevoerd. Er komt een vorm van ‘groene industriepolitiek’.

Kinderopvang wordt ‘bijna geheel’ vergoed voor alle kinderen tot vier jaar. En er komt een brede school, waar kinderen niet alleen voor les, maar ook voor huiswerkbegeleiding, buitenschoolse opvang, of sport terecht kunnen.

Werken moet aantrekkelijker worden

Naast lastenverlichting moet ook het minimumloon omhoog, “op een manier dat werken aantrekkelijker wordt”. En om de woningnood aan te pakken, moeten kantoren worden omgebouwd en tijdelijke woningen neergezet. Nieuwe woningen worden allereerst gebouwd voor starters, ouderen en middeninkomens om de doorstroming te bevorderen.

De liberale partijen willen ten slotte staan voor een ‘open, optimistische en respectvolle’ politiek. “We gaan open het debat in en zoeken samenwerking met die partijen die verantwoordelijkheid willen nemen”, zo schrijven ze. Toch was het juist die open opstelling die informateur Hamer de afgelopen maanden had gemist, zei ze donderdag.

Lees ook:

Informateur maakt zich grote zorgen over de stand van de Nederlandse politiek

Volgens Hamer ligt nu een minderheidskabinet met deelname van VVD, D66 en/of CDA voor de hand

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden