Debat

Oppositie heeft geen boodschap aan koopkrachtbelofte van coalitie. ‘Is dit nou omzien naar elkaar?’

Sophie Hermans (VVD) spreekt in het debat over de regeringsverklaring.  Beeld Werry Crone
Sophie Hermans (VVD) spreekt in het debat over de regeringsverklaring.Beeld Werry Crone

VVD’er Sophie Hermans zegt het keer op keer: de coalitie belooft iedere Nederlander een positief en evenwichtig koopkrachtbeeld. Maar de oppositie gelooft er niet veel van.

Jeannine Julen

In de pak ’m beet tien weken dat coalitiegenoten aan een akkoord puzzelden, deden ze elkaar één opmerkelijke belofte: iedereen – oud, jong, alleenstaand of niet – moet er in koopkracht op vooruitgaan. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vertelt er dinsdag over in de Tweede Kamer. En, zegt ze er meteen achteraan, nu die forse belofte niet blijkt te worden ingewilligd, “vind ik dat wij verplicht zijn om dat uitgangspunt in de praktijk te brengen. Ik vraag aan het kabinet om met voorstellen te komen over hoe we dit kunnen oplossen.”

Een paar uur voor Hermans deze woorden spreekt tijdens het debat over de regeringsverklaring, brengt het Nibud een sinds jaren zeer somber beeld naar buiten; eigenlijk het tegenovergestelde van wat de coalitie nastreeft. Alle Nederlanders gaan erop achteruit, schrijft de budgetvoorlichter. Gemiddeld 40 euro per maand. Sommige huishoudens houden zelfs 100 euro minder over, schrijft het Nibud dat rekent met een inflatie van 3 procent. Vooral gepensioneerden en zelfstandigen trekken aan het kortste eind.

Weinig fiducie

De geharnaste oppositie (die al langer moppert over de bezuinigingen in de zorg) heeft door deze koopkrachtplaatjes weinig fiducie in de belofte van de coalitie. Een van de nieuwe kabinetsplannen lijkt er namelijk voor te zorgen dat gepensioneerden, die het volgens het Nibud toch al zwaar hebben, er nog verder op achteruitgaan. Het kabinet wil namelijk dat de AOW niet meestijgt met de geplande 7,5 procent verhoging van het minimumloon. In oktober 2020 zei de voltallige Tweede Kamer nog, inclusief coalitie dus, dat de AOW gekoppeld moest blijven aan het minimumloon.

Is dit nou omzien naar elkaar, vraagt Denk-leider Farid Azarkan, verwijzend naar de titel van het coalitieakkoord. “Het is pijnlijk dat onze ouderen op dit moment niet rondkomen, dat ze de thermostaat op 15 of 16 graden zetten, dat mensen de boodschappen niet meer kunnen betalen. Dan kunt u toch niet volstaan met: daar gaan we nog een keer over nadenken”, aldus Azarkan.

PVV-leider Geert Wilders wijst erop dat de AOW-ingreep weliswaar geen bezuiniging is, maar dat ouderen wel iets wordt afgepakt. “U pakt ze de koppeling af tussen lonen en uitkeringen, die al sinds 1980 bestaat.” Al met al is de boodschap van de oppositie: draai die ontkoppeling terug.

Maar VVD-fractievoorzitter Hermans voelt er niet voor om zich uit te laten over de exacte compensatie van ouderen. Voor haar staat het doel centraal, zegt ze menigmaal. “Niet het middel.” Ook D66'er Jan Paternotte gaat niet verder dan te zeggen dat er ‘uitdagingen’ liggen op het koopkrachtvlak. Dat de AOW-ingreep in het coalitieakkoord terechtkwam, heeft volgens Hermans alles te maken met de vele lastige keuzes die het nieuwe kabinet moest maken. “We hebben een keus gemaakt, maar ik sta voor het totaalpakket van dit akkoord”, aldus Hermans.

Lees ook:

Oppositie wil ingrepen AOW en jeugdzorg van tafel

De oppositie toont zich zeer kritisch over de bezuinigingsplannen van het kabinet. Bewindslieden kunnen niet anders dan sleutelen aan de plannen, lijkt het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden