Provinciale Staten

Opnieuw stopte groot deel van de provinciale politici nog voor de verkiezingen

Henk Staghouwer was landbouwgedeputeerde van Groningen voor hij minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit werd. Beeld ANP /  ANP
Henk Staghouwer was landbouwgedeputeerde van Groningen voor hij minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit werd.Beeld ANP / ANP

In maart kiest Nederland weer nieuwe provinciale volksvertegenwoordigers. Van de Statenleden en gedeputeerden die in 2019 aantraden stopte een groot deel opnieuw voortijdig.

Judith Harmsen

Ongeveer een kwart van de Statenleden die bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 werd verkozen, stapte tussentijds op. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Decentraal Bestuur, waarover vakblad Binnenlands Bestuur schrijft. Ook veel provinciale bestuurders wachtten de verkiezingen niet af en vertrokken vroegtijdig.

Van de 570 Provinciale Statenleden die in 2019 aantraden, stopten er 130 tussentijds. Van de 69 gedeputeerden die na de coalitieonderhandelingen plaatsnamen in de twaalf colleges van Gedeputeerde Staten, haalden er 23 de eindstreep niet.

null Beeld Thijs van Dalen
Beeld Thijs van Dalen

Dat veel Statenleden en gedeputeerden stoppen is niet geheel nieuw. In de periode 2015-2019 haakte 24 procent van de provinciale volksvertegenwoordigers vroegtijdig af. Destijds betekende dat een fikse stijging ten opzichte van 2011-2015. Van de in 2011 aangetreden Statenleden stopte 17 procent.

Lange dagen, gebrekkige vergoeding

Een deel van de politici stopte volgens de onderzoekers vanwege ‘loopbaanoverwegingen’. Zo werd de landbouwgedeputeerde van Groningen Henk Staghouwer begin vorig jaar minister, waardoor hij de provinciale politiek verliet.

In andere gevallen speelden politieke redenen een rol. In april 2021 stapte bijvoorbeeld het gehele college van Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg op vanwege een vertrouwenscrisis. De politieke onrust was ontstaan na onthullingen in NRC over een oud CDA-gedeputeerde die tonnen aan provinciale subsidies zou hebben doorgesluisd naar zijn eigen bv’s.

Ook werkdruk is een reden om de politiek de rug toe te keren. Uit eerder onderzoek bleek al dat de lange dagen en de gebrekkige vergoeding soms reden is voor Statenleden om zich niet nogmaals verkiesbaar te stellen. Statenlid Jeroen Bart vertelde in deze krant al eens over zijn besluit om te stoppen. “Je moet eigenlijk een beetje gek zijn om het te willen”, zei hij.

Lees ook:

Lange dagen en een mager loon: wie wil er nog Statenlid worden? ‘Je moet een beetje gek zijn’

In een poging om het lidmaatschap van de Provinciale Staten aantrekkelijker te maken, wil de regering volgend jaar de vergoeding verhogen. Wie wil er eigenlijk nog Statenlid worden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden