Rutte III

Opnieuw een stoelendans in het kabinet: De Bruijn en Grapperhaus krijgen er tijdelijk een ministerie bij

Minister Tom de Bruijn (D66) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Tom de Bruijn (D66) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP
Wendelmoet Boersema

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van justitie en veiligheid wordt tijdelijk minister van defensie nu Ank Bijleveld is afgetreden. Minister Tom de Bruijn (D66) is de tijdelijk vervanger van de afgetreden Kaag op buitenlandse zaken. Voor buitenlandse zaken wordt zo snel mogelijk een nieuwe – demissionaire – minister van VVD-huize gezocht. Defensie blijft in CDA-handen.

Het is de zoveelste stoelendans in het – sinds maart demissionaire – kabinet-Rutte III. D66’er De Bruijn was nog maar kort minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Hij nam de post in toen Kaag in mei doorschoof naar buitenlandse zaken. Kaag volgde daarmee VVD’er Stef Blok op, die nu op economische zaken zit. Daar zat eerst kortstondig Bas Van ’t Wout (VVD), maar die raakte overspannen.

Rutte III startte met Eric Wiebes op economische zaken en Halbe Zijlstra op buitenlandse zaken, beiden VVD’er, maar zij struikelden over respectievelijk de toeslagenaffaire en de datsjaleugen. Het toeslagenschandaal kostte ook staatssecretaris Menno Snel de politieke kop.

Alvast een andere baan

Op Defensie vertrok onlangs al staatssecretaris Barbara Visser (VVD) om minister te worden van infrastructuur en waterstaat. Haar voorganger Cora van Nieuwenhuizen stapte over naar een lobbyorganisatie. Ook Stientje van Veldhoven (D66, tijdelijk minister van milieu en wonen) accepteerde alvast een andere baan. Drie Kamerleden vulden recent als staatssecretaris de gaten op diverse ministeries, ook om de werkdruk te verzachten.

De langdurige ziekte van D66-minister Kajsa Ollongren zette op binnenlandse zaken sinds 2018 een meerjarige carrousel in werking. Op het door de coronacrisis overbelaste ministerie van VWS vertrokken Bruno Bruins en later Tamara van Ark als minister vanwege gezondheidsredenen. Op justitie trad staatssecretaris Mark Harbers af.

Lees ook:

Deze opties heeft Remkes om de formatie vlot te trekken na het vertrek van Kaag en Bijleveld

Wat doet het aftreden van ministers Kaag en Bijleveld met de formatie? De politieke verhoudingen en scenario’s van van informateur Remkes onder de loep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden