NieuwsPolitiek

Opnieuw dreigt een senator Forum te verlaten

Eerste-Kamerleden van de VVD en Forum voor Democratie tijdens de installatie in de nieuwe Eerste Kamer. Links vooraan Dorien Rookmaker. Beeld ANP
Eerste-Kamerleden van de VVD en Forum voor Democratie tijdens de installatie in de nieuwe Eerste Kamer. Links vooraan Dorien Rookmaker.Beeld ANP

Een nieuw vertrek bij Forum voor Democratie hangt in de lucht. Na Henk Otten dreigt ook Eerste Kamerlid Dorien Rookmaker de partij te verlaten, nu definitief duidelijk is dat partijleider Thierry Baudet niets ziet in een door haar voorgestelde bemiddelingspoging.

Redactie

In De Telegraaf zei Rookmaker woensdag dat zij zich de komende twee weken gaat beraden op haar positie. Er zijn drie opties: ze blijft bij Forum, ze stopt helemaal als politicus, of ze sluit zich aan bij Otten, nu een eenmansfractie in de senaat. Rookmaker was de nummer 7 op de lijst voor de senaat, heeft ruime ervaring in het bedrijfsleven en was vroeger actief voor D66.

Rookmaker zegt dat zij de afgelopen tijd meer partijleden heeft gesproken die overwegen Forum te verlaten. Ook Henk Otten zegt dat hij medestanders heeft die de ‘boreale lijn’ van Thierry Baudet beu zijn. Ook binnen de, deels door Otten samengestelde, Eerste Kamerfractie zou de mede-partijoprichter volgelingen hebben.

Otten verliet Forum voor Democratie na geruzie met Baudet over de partijfinanciën. Baudet beschuldigde Otten van fraude, waarna die de aanval zocht met beschuldigingen van financieel wangedrag door de partijtop. Na de breuk kondigde Otten aan een nieuwe partij te beginnen.

Rookmaker wierp zich op als bemiddelaar, maar Baudet liet meteen weten dat hij niet met Otten wil praten. Dat ondervond Rookmaker ook toen zij haar poging alsnog doorzette. Otten wilde wel met haar praten. Tegen De Telegraaf zei Rookmaker dat zij denkt dat de twee hun meningsverschil alsnog kunnen bijleggen.

Opmerkelijk genoeg zegt Rookmaker dat zij zich momenteel minder thuis voelt bij Forum, omdat die partij “steeds meer een afsplitsing lijkt van de VVD met de mensen die nu aan de top staan.” Otten verliet Forum met de kritiek dat Baudet de partij meer de alt-right hoek intrekt en minder oog heeft voor klassiek-rechtse thema’s.

Lees ook:

Stilletjes heeft Forum toch de kritiek van Otten omhelsd

Otten klaagde dat Baudet de partij te veel naar rechts opschoof en kiezers van zich vervreemdde met zijn filosofische provocaties. Maar Baudet verpakt zijn woorden net iets vaker in de vorm van een vraag, minder stellig.

Verloren zoon Paul Frentrop is nu de nieuwe machtige man achter Baudet

De strijd om macht en geld binnen Forum voor Democratie betekent de comeback van Paul Frentrop, senator en oud-voorzitter van de partij. Hij is voorlopig de nieuwe machtige man achter Thierry Baudet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden