Basisbeurs

Ook PvdA wil van het leenstelsel af

null Beeld RV
Beeld RV

Ook de PvdA wil af van het leenstelsel voor studenten. "We zien dat studenten nu onder steeds meer prestatiedruk staan.”

Redactie

Zeker voor kinderen van wie de ouders geen dikke portemonnee hebben telt de studieschuld dan zwaar, zegt fractievoorzitter Lodewijk Asscher in een interview met het AD.

"Om die reden omarmt de PvdA-fractie, samen met GroenLinks en de ChristenUnie, het manifest van de jongeren in Coalitie-Y voor meer vaste banen, voor meer betaalbare woningen en voor herinvoering van een basisbeurs. Veel jongerenclubs hebben zich verenigd in Coalitie-Y en zij noemden precies de dingen waar wij tegen strijden.”

Asscher hoopt dat meer partijen zich bij het initiatief aansluiten zodat een brede coalitie ontstaat die wat aan de zorgen van jongeren kan doen. Met de draai van de PvdA is nu een meerderheid van de Tweede Kamer tegen het leenstelsel.

Daarom denkt studentenvakbond LSVb dat het stelsel zijn langste tijd gehad heeft. De bond noemt jongerencollectief Coalitie-Y, dat de steun heeft van de ChristenUnie, de eerste hoopvolle stap naar een Nederland waarin wordt geluisterd naar de zorgen van jonge mensen en waar er serieus rekening wordt gehouden met hun belangen. Maar de punten waar de partijen zich aan committeren moeten volgens de LSVb nog wel waargemaakt worden. “Als de ChristenUnie, GroenLinks en de Partij van de Arbeid serieus werk willen maken van Coalitie-Y dan geven ze de punten uit het manifest een waardige plek in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.”

GroenLinks ook om

Eerder dit jaar trok ook GroenLinks de steun voor het leenstelsel in, terwijl de partij het stelsel in 2015 zelf aan een meerderheid hielp. De partij van Jesse Klaver veranderde van standpunt nadat (inmiddels voormalig) Kamerlid Zihni Özdil het leenstelsel in deze krant een ‘verrot systeem’ noemde.

Lees ook:

Het interview dat Trouw met Özdil had

Özdil rept van een ‘asociaal systeem’ en verwijst naar de ‘gebroken beloftes’ van de kabinetten-Rutte. Die zegden investeringen in onderwijs toe, maar die blijven uit.

Studieschuld, woningnood, prestatiedruk: ‘Jongeren van nu hebben te maken met een giftige cocktail’

Met een studieschuld, woningnood, prestatiedruk en slecht betaalde (flex)banen schetst de Sociaal Economische Raad een donker toekomstbeeld voor jongeren in een vandaag verschenen rapport. Een gesprek met Ser-voorzitter Mariëtte Hamer (61) en twee jongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden