InterviewRutger Ploum

Ook niet-leden mogen meedenken over de toekomst van het CDA: ‘We willen een beweging bouwen’

CDA-voorzitter Rutger Ploum. Beeld ANP
CDA-voorzitter Rutger Ploum.Beeld ANP

Het CDA geeft niet-leden een belangrijke rol in de discussie over de toekomstvisie die een commissie het afgelopen jaar opschreef. “We willen een beweging bouwen”, zegt partijvoorzitter Rutger Ploum. “We zoeken studenten, scholieren en maatschappelijke organisaties op om te vragen hoe zij de middellange termijnkoers van Nederland zien.”

Jelle Brandsma

Bij al die gesprekken ligt het rapport ‘Zij aan zij’ op tafel. Dat is geschreven door de commissie Beraad Perspectief 2030. Voorzitter is Leonard Geluk, oud-wethouder in Rotterdam en nu voorzitter van het college van bestuur van de Haagse Hogeschool.

Geluk: “Na de discussie in en buiten de partij komt er in maart een definitieve versie. Ik ben heel benieuwd wat niet-leden ons vertellen. Het Sociaal-Cultureel Planbureau constateert dat mensen waarden en normen belangrijk vinden. Komt dat terug bij mensen die wij gaan spreken? Wat betekent dat concreet?”

Ploum hoopt dat het CDA-rapport ‘breder gaat leven’. “We vragen leden om een gesprek te organiseren. Dat kan aan de keukentafel zijn, dat kan in een kantine of bijvoorbeeld in een studentenhuis. Als er een flinke groep bij elkaar zit, komt er iemand uit de commissie die het rapport heeft geschreven om in debat te gaan. We gaan ook zelf bij niet-leden langs. Wij nodigen niet-leden nadrukkelijk uit.”

Waarom was dit rapport nodig?

Ploum: “De laatste keer dat we een visie voor de middellange termijn hebben gemaakt was alweer een tijd geleden, in 2012. Het CDA bestaat volgend jaar veertig jaar. Dit is dus een goed moment om te actualiseren. Het CDA is geen partij die pragmatisch, met een brede lach op het gezicht, even snel iets regelt. Zo nu en dan kijken wij hoe we op basis van onze uitgangspunten richting geven aan de toekomst.”

Leonard Geluk. Beeld Trouw
Leonard Geluk.Beeld Trouw

Geluk: “Iedere politieke partij heeft de opdracht om aan te geven waar het naartoe moet met Nederland. Ons beeld is dat de neo-liberale tijdgeest erg dominant is, het ik-denken. De overheersende gedachte is: als ik het maar goed heb. Verder zien wij dat mensen regelmatig tegenover elkaar staan. Het CDA ziet liever een zij-aan-zij-maatschappij. Het is beter om schouder aan schouder de opgaven van de samenleving aan te pakken. Dat past ook binnen de traditie van het CDA, een partij die bruggen wil bouwen.”

“Nederland wordt gek van al die kortetermijnpolitiek. Mensen willen ook weten wat een partij op langere termijn wil. Ons rapport bevat niet heel veel concrete voorstellen. Het is meer een maatschappijvisie. Dit rapport is een verhaal voor tien jaar, voor de periode tot 2030. Het verkiezingsprogramma dat volgend jaar wordt geschreven is een vertaling daarvan voor vier jaar, tot 2025.”

Heeft de partij ook behoefte aan een frisse wind?

Ploum: “Ik ben sinds het voorjaar partijvoorzitter. Ik wil de partij verbreden, vernieuwen en verdiepen. Daar was mijn voorgangster al mee begonnen. We hebben een nieuw en goed verhaal voor Nederland. De partij snakt naar een nieuw verhaal en daar met elkaar over praten.”

Het trauma van samenwerking met de PVV ijlt lang na. Een streep eronder? Het CDA zat de afgelopen jaren rechts van het midden. Bent u aan het bijsturen?

Ploum: “Discussie over samenwerking met PVV ligt ver achter ons. Of de partij de afgelopen jaren te rechts was, speelt helemaal niet in het CDA. Wij discussiëren over onderwerpen; de zorg, boeren, pen­sioenen. Hoe kunnen wij voor iedereen een perspectief schetsen?”

Een nieuwe partijleider moet dit verhaal uitdragen. De CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge lijken daarvoor de belangrijkste kandidaten. Komen er lijsttrekkersverkiezingen?

Ploum: “Daar denken wij over na. Tegen de zomer zijn wij er uit.”

Lees ook:

Nieuwe koers: CDA omarmt energietransitie

Vóór fatsoen en tegen de lawaai-papegaaien is de sfeer die het CDA wil uitstralen in een discussienota over de koers van de partij.

Voorzitterswissel bij het CDA: ‘De C staat ook voor compassie’

Rutger Ploum volgt Ruth Peetoom op als CDA-voorzitter. ‘We hadden als CDA de klimaatdoelen beter moeten uitleggen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden