null Beeld
Beeld

ColumnArnon Grunberg

Ook ik mag kritisch kijken naar de speech van Van der Staaij

Arnon Grunberg

Fractieleider Kees van der Staaij wandelt de burelen van de SGP binnen met een grote taartdoos, die hij met moeite in een koelkast weet te werken. Hij is net 54 geworden, hij ziet er gezond en goed gebruind uit. Genot en besef van zondigheid gaan uitstekend samen. Begrijpelijk, hoe dieper dat besef, hoe groter de nood aan troost. Welke dan ook.

Op weg naar Den Haag heeft voorlichter Cornel me de speech toegestuurd die Kees volgende week bij de Algemene Politieke Beschouwingen zal uitspreken, of ik hier en daar iets wil verbeteren. Je loopt stage of je doet het niet.

Ik krijgt een werkplek toebedeeld in de kamer van fractiemedewerkers Ardjan en Sander. “We zijn politieke dieren”, zegt Sander, “we genieten van het politieke spel. Wat gaat Wilders doen?”

Politiek is net voetbal, hooguit staat er in de politiek soms meer op het spel, of men doet alsof.

De fractiebel wordt geluid. Een kleine scheepsbel die medewerkers eraan herinnert dat de fractievergadering begint.

De sensatie dat het bombardement is losgebarsten

De SGP-vergaderruimte op de begane grond, zonder daglicht, doet denken aan een bunker, hier heb je de sensatie dat het bombardement is losgebarsten, maar dat het politieke spel onder de grond onverminderd wordt voortgezet.

Voorlichter Menno zegt: “Dit gebouw is ontworpen door Dick Apon, hij behoort tot de brutalistische stroming in de architectuur. Het gebouw mocht de mens gedogen, meer niet. En het gebouw schuurt nog steeds, dan kun je alleen bewondering hebben voor de architect.”

Kees van der Staaij maakt aantekeningen. Beeld
Kees van der Staaij maakt aantekeningen.

Wij zingen eerst en vergaderen later. Normaal zet Tweede Kamerlid Roelof Bisschop het gezang in, maar hij zit thuis met wondroos en woont de vergadering per Zoom bij. Het is even zoeken, dan wordt er in de bunker prachtig gezongen. Als het weer stil is leest Kees uit de bijbel voor, 1 Timotheüs 2:1-8.

De taartjes worden uitgedeeld. Menno is tevreden met Kees’ keuze van patissier. Hij fluistert: “Ik koop daar elke zaterdag een tompouce”. Op het zoomscherm zegt Roelof dat hij Kees voor zijn verjaardag een aspergesnijder zal geven, “om de asperges voor de SGP-soep beter te kunnen schillen”. SGP-soep schijnt aspergesoep met zalm en zeekraal te zijn.

In de calvinistische hoek van het heiligdom van de Nederlandse democratie heerst een frivoliteit die je bijna doet vergeten dat niet alleen Apon, maar ook God ons slechts gedoogt.

Langzaam echter begint de ernst.

De medewerkers, dus ook ik, mogen kritisch reageren op de speech die Kees volgende week ten gehore zal brengen.

(wordt vervolgd)

Dit is de tweede column van Arnon Grunberg over de SGP. Hij loopt twee weken stage bij de partij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden