Stelselwijziging

Onzekere Kamer gaat pensioenwet grondiger bespreken

Het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt Beeld ANP
Het onafhankelijke Kamerlid Pieter OmtzigtBeeld ANP

De Tweede Kamer weet het ook niet meer met de pensioenwet. Zij stoft daarom een oud middel af om de boel weer vlot te trekken: elk artikel wordt bestudeerd door een lid van de coalitie en de oppositie.

Wilfred Scholten

De wet die het nieuwe pensioenstelsel moet regelen is zo complex, dat de Tweede Kamer een uniek experiment aangaat. De eerder zeer grote steun in de Kamer is de afgelopen weken steeds verder afgebrokkeld. Om de wet in veilig vaarwater te brengen, willen Kamerleden elk artikel afzonderlijk behandelen door duo’s bestaande uit een lid van de coalitie en oppositie.

Op deze onorthodoxe manier hoopt de Kamer uit de impasse te komen die er nu is over deze omstreden wet. De coalitiepartijen wilden de bespreking van de pensioenwet deze week al afronden, tot verontwaardiging van de oppositie. Die vindt dat er nog teveel onduidelijk is over hoe het nieuwe stelsel er uit komt te zien. Daarbij krijgt iedereen een individuele pensioenpot en kan de uitkering fluctueren naar gelang de rendementen van de aandelen die de pensioenfondsen in portefeuille hebben. Ook is het onzeker wat de (hoge) inflatie kan betekenen voor het geld dat de gepensioneerden (later) op hun rekening gestort krijgen.

Vragen, opmerkingen en commentaar

De Kamer had al meer dan vijftig uur gedebatteerd over de nieuwe wet, maar komt nu tot de ontdekking dat eigenlijk niemand de gevolgen van de nieuwe wet goed kan overzien. Zelfs het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt niet, die veel van de materie afweet maar dinsdag met het voorstel kwam de wet op te knippen in vier delen en de losse artikelen nauwgezet te bestuderen. Zijn suggestie om dat in tweetallen te doen, een lid van oppositie en coalitie, werd met grote meerderheid aangenomen. De vier duo’s schrijven hun vragen, opmerkingen en commentaar op, waarna de andere leden daarop weer kunnen reageren.

Dat betekent dat de Tweede Kamer pas over twee weken verder gaat met de behandeling van de ingewikkelde wet. Dat kost opnieuw ministens een dag debatteren, maar waarschijnlijk meer.

De Kamer stoft een middel af dat voor het laatst in de jaren tachtig gebruikt is. Dat het deze uitweg zoekt, geeft aan hoe omstreden de nieuwe wet is. Het GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug vindt de voorgestelde werkwijze een prima manier ‘om fouten uit de wet te halen'. Het past overigens ook gewoon binnen de rol van de Tweede Kamer als wetgever. Tot in de jaren tachtig werden wetten bijna standaard per artikel in een wetgevingsoverleg behandeld.

Pas na deze grondige exercitie wordt het plenaire debat over de pensioenwet afgerond. Daarin worden de politieke conclusies getrokken en volgt een stemming. De coalitie is er op gebrand dat nog voor het kerstreces van de Kamer te doen. Dan kan de Eerste Kamer zich nog voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2023 over de wet buigen.

Het kabinet is in de senaat afhankelijk van steun van GroenLinks en de PvdA. Het is ongewis hoe de nieuwe Eerste Kamer, die wordt gekozen door de Provinciale Staten, er na de verkiezingen uit komt te zien. Wellicht is een meerderheid voor het nieuwe pensioenstelsel dan inmiddels verdampt. Het geeft aan hoe onzeker de politieke situatie is na de ondertekening van het Pensioenakkoord in 2019. Toen leek een ruime meerderheid het nieuwe stelsel te omarmen.

Lees ook:

Steun voor de pensioenwet brokkelt verder af in de Tweede Kamer

Het is een ronduit bizarre uitkomst: na ruim 55 uur intensief wetgevingsoverleg weet minister Carola Schouten (pensioen) zich alleen nog verzekerd van steun van de coalitie voor de Wet toekomst pensioenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden