PvdA en GroenLinks

Ontlading bij PvdA en GroenLinks, hopen BBB voor te blijven

Partijleden van GroenLinks en PvdA volgen de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP
Partijleden van GroenLinks en PvdA volgen de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

De ontlading was groot bij PvdA en GroenLinks. Er is hoop dat hun gezamenlijke blok de BBB net voor kan blijven in de Eerste Kamer.

Petra Vissers

De verbijstering over de winst van BBB is groot. Even overheerst die alles. Het is stil in het Haagse cultuurpaleis Amare, waar PvdA en GroenLinks hun gezamenlijke verkiezingsavond houden. Fronsende gezichten. Handen verschrikt voor de mond.

Maar dan. Dan laat de NOS zien hoeveel zetels beide partijen op basis van de eerste exitpolls krijgen in de Eerste Kamer. De verbijstering maakt plaats voor vreugde. Het dringt door: samen hebben PvdA en GroenLinks meer zetels dan de VVD. Het zijn er misschien 15. Net zo veel als de BBB.

Juichen om verlies

De spanning valt weg en de handen vliegen de lucht in. Er wordt geklapt. Er wordt gejoeld. Er wordt geknuffeld. Groepjes slaan aan het rekenen, biertje in de hand. Hoe groot is het progressieve blok? Er is blijdschap omdat Volt en de Partij voor de Dieren een goede uitslag hebben. Misschien nog wat restzetels, zodat ze gezamenlijk BBB voorbij gaan? Het kan. Er is hoop. De woordvoerders van beide partijen geven elkaar een boks.

De spanning is dan al opgelopen, na de exitpolls van drie provincies. Dat BBB het goed zou doen, wist iedereen. Maar zo goed? GroenLinks en PvdA zelf doen het allebei niet uitzonderlijk goed of slecht. Er wordt het hardst gejuicht over het enorme verlies van Forum voor Democratie.

Wie lid is van GroenLinks en wie van de PvdA is allang niet meer duidelijk. Al zijn er mensen die een sjaaltje of een T-shirt hebben van hun eigen partij. Maar die zijn in de minderheid. Iedereen klapt als de PvdA wat winst boekt, de teleurstelling is op alle gezichten te lezen als GroenLinks iets lijkt te hebben verloren.

De BBB-schok te boven

Als een half uur na die eerste exitpolls Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA), fractievoorzitters in de Tweede Kamer, de zaal inlopen is de zaal de BBB-schok te boven gekomen. Beiden worden met niets anders dan euforie onthaald. De zaal scandeert ‘linksom, linksom’, verwijzend naar de meerderheid die de coalitie straks moet gaan zoeken in de senaat.

“In 2019 hadden we de beste uitslag ooit”, jubelt Klaver, “en we lijken die te evenaren. Maar het mooiste moet nog komen. De PvdA wint een zetel.” De zaal joelt en roept. Klaver: “De ambitie was om de grootste fractie te worden in de Eerste Kamer en op dit moment is dat nog steeds mogelijk. Voor het eerst één linkse fractie als grootste in de Eerste Kamer.” Felicitaties zijn er voor BBB en de Partij voor de Dieren.

Gezamenlijke overwinning

Beiden maken een klein voorbehoud. “Het blijft spannend tot morgen”, zegt Kuiken. “Maar we gaan vanavond vieren dat we het samen zo goed hebben gedaan en dat jullie het zo goed hebben gedaan.” Als Eerste Kamer-lijsttrekkers Paul Rosenmöller van GroenLinks en Mei Li Vos van de PvdA ook het podium betreden volgt een grote omhelzing. Kuiken en Vos hebben de grootste grijns op hun gezicht.

Of de coalitie straks echt niet om links heen kan, zal nog moeten blijken. Met 80 procent van de stemmen geteld, staan PvdA en GroenLinks nog steeds op 15 zetels, evenveel als BBB. Maar dat is morgen. Nu is het feest. DJ Lotte draait in Amare, en GroenLinks en PvdA vieren een gezamenlijke overwinning.

Lees ook:

BBB in shock na voorspelde monsterzege

Dat ze zouden winnen, hadden ze bij BBB wel verwacht. Maar dat bijna eenderde van de Overijsselaars voor BBB stemt, zorgt voor ongeloof bij partijleider Caroline van der Plas.

Zelden deden verkiezingen voor de Provinciale Staten er zo toe

Alle grote politieke kwesties komen samen als woensdag de kiezers beslissen over de inrichting van het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden