Royementen

Onenigheid binnen SP nu de partij 33 leden royeert om lidmaatschap jongerenvereniging Rood

Het bestuur van Rood, de jongerenvereniging waarmee de SP heeft gebroken.  Beeld ANP
Het bestuur van Rood, de jongerenvereniging waarmee de SP heeft gebroken.Beeld ANP

De SP heeft het lidmaatschap beëindigd van leden die ook lid zijn van de op afstand gezette jongerenvereniging Rood. Afdelingen vrezen in problemen te komen bij het opstellen van lijsten voor de raadsverkiezingen.

Niels Markus

De SP heeft leden geroyeerd die tevens lid zijn van jongerenvereniging Rood of van het Marxistisch Forum, een linkse discussiegroep binnen de partij. Volgens de SP hebben 33 leden een royementsbrief ontvangen. Onder hen zijn veel kandidaat-raadsleden.

Ook kandidaat-partijvoorzitter Tijs Hardam en kandidaat-secretaris Michel Eggermont hebben een royementsbrief van het partijbestuur ontvangen. Hardam is lid van Rood en het Marxistisch Forum, Eggermont is aangesloten bij die tweede groepering, die de SP naar links wil trekken. De twee worden op het laatste moment van de stemlijst voor het nieuwe partijbestuur geschrapt. Vanaf volgende week kunnen SP-leden stemmen.

Verlies van lijsttrekker

De SP in Utrecht verliest krap een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen de lijsttrekker. Floris Boudens werd net als andere Rood-leden voor de keuze gesteld om zijn Rood-lidmaatschap op te zeggen. Hij weigerde. Op Twitter schrijft hij dat er een ‘zuivering’ plaatsvindt bij de SP. De afdeling-Utrecht heeft in een motie te kennen gegeven dat zij de royementen niet wenst uit te voeren en dat uit de partij gezette leden voor de afdeling actief kunnen blijven. De afdeling vreest dat zij zonder de actieve Rood-leden niet kan deelnemen aan de raadsverkiezingen van maart. Tijdens een recente partijraad, waar Rood als jongerenvereniging werd afgestoten, was dit geluid bij meerdere afdelingen te horen.

Tijs Hardam, de geroyeerde kandidaat-voorzitter, tevens afdelingsvoorzitter in Rotterdam, wil het besluit van het hoofdbestuur aanvechten. “De beroepscommissie ingesteld door het partijbestuur, dus ik heb er weinig vertrouwen in.” Wel voelt hij zich gesteund door zijn afdeling en andere afdelingen waar ze Rood-leden of deelnemers aan het Marxistisch Forum niet wensen weg te sturen. “Ook in Amsterdam wil een deel van de leden de royementen negeren. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat het partijbestuur afdelingen gaat ontbinden.”

Landelijke lijn

Landelijk partijsecretaris Arnout Hoekstra sluit niet uit dat meer royementen volgen, al denkt hij niet dat het Marxistisch Forum veel groter is dan nu wordt aangenomen. De SP-statuten staan geen dubbel partijlidmaatschap toe. Recent werden Rood en Marxistisch Forum als partij aangemerkt, nadat vorig jaar al leden waren geroyeerd van het Communistisch Platform, een andere linkse groepering in de partij. Hoekstra gelooft niet dat afdelingen nu in de problemen komen voor de raadsverkiezingen. “We hebben bijna 32.000 leden bij de SP. Er is echt wel een bredere keus.” Hij gaat er vanuit dat alle afdelingen de landelijke lijn volgen en dat Rood-leden niet meer welkom zijn op lokaal niveau.

Lees ook:

De bloedgroepen binnen de SP gaan strijdende voort

Verkiezingsnederlagen, weglopende leden en opstandige interne groepen: de SP is al langer in crisis. Critici verwijten het partijbestuur een gebrek aan openheid en democratie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden