Partijlijn

Onenigheid binnen FvD: Eerste Kamer-fractieleider weerspreekt Baudet over vaccinaties

Eerste Kamer-Fractievoorzitter Paul Frentrop (FVD) Beeld ANP
Eerste Kamer-Fractievoorzitter Paul Frentrop (FVD)Beeld ANP

Paul Frentrop, fractievoorzitter in de Eerste Kamer van Forum voor Democratie, heeft zich laten vaccineren, zei hij dinsdag in de senaat.

Gershon Osnabrugge

Ook raadt hij iedereen af om medische adviezen op te volgen ‘van welke partijleider dan ook’.

Dat zei de FvD-fractieleider dinsdag in een debat in de Eerste Kamer. Hij gaf op vragen van senator Henk Otten aan dat hij gevaccineerd is, en dat hij dit ‘verstandig vindt om te doen’. Hij botst hiermee hard met de lijn die de partij uitdraagt in de Tweede Kamer en via haar informatiekanalen. Forum staat bekend als uiterst coronasceptisch, en betitelt het vaccin als ‘vergif’.

Forum-leider Thierry Baudet heeft meermaals gezegd vaccins ‘levensgevaarlijk’ te vinden. Ook legt hij via zijn Twitteraccount bijna dagelijks verbanden tussen willekeurige sterfgevallen en het coronavaccin. Het is dan ook opvallend te noemen dat Frentrop in het openbaar de partijlijn en partijleider Baudet afvalt.

‘Persoonlijke keuze’

Baudet laat in een verklaring weten dat het ‘Frentrops persoonlijk keuze is om zich te laten vaccineren’. Hij erkent dat Frentrop en hijzelf verschillen van mening over de ‘baten en risico’s van de coronavaccins’, maar benadrukt erbij dat FvD ‘een voorstander is van maximale vrijheid om te beschikken over het eigen lichaam’.

Frentrop wilde in de Eerste Kamer niet verder ingaan op uitspraken van Baudet zoals ‘om te stoppen met luisteren naar klojo’s in witte jassen’, hem voorgehouden door senator Maarten Verkerk van de ChristenUnie. Frentrop zei niet te willen reageren op zaken die niet in de Eerste Kamer zijn gezegd, “anders blijf ik aan de gang”.

NB: In een eerste versie van dit artikel stond abusievelijk geschreven dat Henk Otten namens JA21 sprak. Dat is incorrect, hij heeft zijn eigen fractie-Otten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden