null

#MeToo

Onderzoek pleit D66-prominent vrij van seksuele intimidatie

Beeld

Er zijn geen aanwijzingen dat een vooraanstaand lid van D66 zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie of machtsmisbruik. Dat komt naar voren na onafhankelijk onderzoek van bureau Bing. Wel heeft een aantal vrouwen zich gemeld die verklaarden zich onveilig te voelen binnen de partij.

Een anonieme klokkenluider plaatste eind vorig jaar een verhaal op internet waarin een D66-prominent werd beschuldigd vrouwen binnen de partij te intimideren en manipuleren. Het zou gaan om een ervaring met haar zelf en een ervaring van een andere D66’er. Hij was destijds voorzitter van de talentencommissie van de partij.

De auteur van het stuk heeft zich niet kenbaar gemaakt bij de onderzoekers. Die hebben haar ervaringen daardoor niet kunnen onderzoeken. Het onderzoek kwam er op verzoek van partijleider Sigrid Kaag. “Uit het rapport blijkt voor mij nergens dat in onze vereniging sprake is van een structureel onveilige omgeving. Zo ken ik onze partij ook niet”, zegt ze in een reactie. “Dat laat onverlet dat iemand persoonlijk een andere ervaring kan hebben. Iedere melding van ongewenst gedrag of van ongepaste of denigrerende opmerkingen richting vrouwen of mannen, is er één te veel. Het past niet en het hoort niet.”

Mensen met ongewenste ervaringen met de partijbestuurder of andere partijleden konden zich melden bij Bing. “Er hebben zich geen andere personen gemeld met een ervaring van seksuele intimidatie en machtsmisbruik door betrokkene”, staat in het rapport.

In totaal hebben zich negentien mensen gemeld die zich binnen de partij onveilig hebben gevoeld. Het gaat onder meer om grensoverschrijdend gedrag. Het partijbestuur neemt aanbevelingen over om een veilig klimaat te bevorderen.

Lees ook:

Oud-D66-lobbyist online beticht van seksuele intimidatie

Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar aantijgingen van intimidatie binnen D66. Partijleider Sigrid Kaag heeft daarom gevraagd na een bericht van intimidatie aan het adres van een vrouw binnen de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden