Wangedrag

Onderzoek bevestigt beschuldigingen tegen PvdA’er Gijs van Dijk, terugkeer uitgesloten

Gijs van Dijk, tot voor kort Tweede Kamerlid namens de Partij van de Arbeid. Beeld ANP
Gijs van Dijk, tot voor kort Tweede Kamerlid namens de Partij van de Arbeid.Beeld ANP

Oud-Kamerlid Gijs van Dijk is niet langer welkom bij de PvdA, nadat uit een onderzoek gebleken is dat hij zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag.

Niels Markus

Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat deed hij bovendien ‘niet louter in de privésfeer’, blijkt uit een onderzoek dat de PvdA liet uitvoeren. Van Dijk is niet langer welkom in de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Het oud-Kamerlid gaat in beroep tegen die beslissing.

Van Dijk trok zich begin dit jaar terug als Kamerlid, nadat de partij klachten van verschillende vrouwen over hem had ontvangen. In een verklaring liet hij toen weten: “In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest.”

Het onderzoeksbureau, Bezemer & Schubad, concludeert nu op basis van gesprekken met drie meldsters dat het ‘aannemelijk’ is dat zij zich ‘grensoverschrijdend en/of ongewenst voelen behandeld’.

Een meldster ‘in (beroepsmatige) gewetensnood gebracht’

Ook weerspreken de onderzoekers Van Dijks verklaring dat zijn wangedrag zich alleen in de privésferen heeft afgespeeld. Zo werd een meldster in ‘(beroepsmatige) gewetensnood’ gebracht’, de politieke ambities van een ander ‘zijn gefrustreerd’. Van Dijk heeft volgens het bureau verschillende normen uit de gedragscode voor PvdA-volksvertegenwoordigers overschreden. En zo gaf het Kamerlid niet goed invulling aan ‘een waardig ambassadeurschap van de PvdA, ook buiten werktijd’.

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken noemt de conclusies ‘pijnlijk en ernstig’. Volgens haar kan Van Dijk niet terugkeren in de Tweede Kamerfractie. Partijvoorzitter Esther Mirjam Sent noemt de gedragingen van Van Dijk ‘op geen enkele manier te verenigen met de positie van volksvertegenwoordiger namens de PvdA’.

In zijn eerste reactie, waarin Van Dijk aankondigt in beroep te gaan, weerspreekt hij weten dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag, omdat de relaties met wederzijdse instemming waren.

Het voormalige Kamerlid liet eerder weten dat hij niet terug zou keren in de Tweede Kamer. Hij had die mogelijkheid, toen fractievoorzitter Lilianne Ploumen in april vertrok als Tweede Kamerlid. De Kiesraad benadert dan altijd de eerste kandidaat op de lijst van een partij. Van Dijk zegt dat hij alleen voor de PvdA in de Kamer wil plaatsnemen, niet als eenmansfractie. Mocht er tussentijds voor de volgende Kamerverkiezingen opnieuw een PvdA’er de Kamer verlaten, dan klopt de Kiesraad opnieuw bij hem aan.

Lees ook:

Nieuwe PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken ziet zichzelf niet als ‘tussenpaus’

De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken wil niet ‘op de winkel passen’. Haar wachten ingewikkelde kwesties, zoals de samenwerking met GroenLinks en het vertrokken Kamerlid Gijs van Dijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden