FvD

Onderhandelingen met Forum dwingen partijen tot kleur bekennen

Joel Voordewind (Christenunie) in gesprek met Thierry Baudet (FvD).Beeld Phil Nijhuis

Door de Brabantse coalitieonderhandelingen moeten alle middenpartijen nadenken over een eventuele samenwerking. Ook in de ChristenUnie groeit het debat.

Met de grootste interesse en de nodige argwaan kijkt Den Haag de komende weken naar Den Bosch. Komt daar een coalitie van VVD, CDA, Lokaal Brabant én Forum voor Democratie? Over dik een jaar kan zo’n vraag zomaar ook aan het Binnenhof spelen, na de Tweede Kamerverkiezingen.

Binnen CDA en VVD speelde de discussie over samenwerking met Forum al. Inmiddels ook in de ChristenUnie. Partij-ideoloog Wouter Beekers zei vrijdagmorgen in NRC dat zijn partij met PVV en FvD zou moeten praten en eventueel regeren. In 2010, toen Beekers nog bij het CDA zat, was hij tegen de gedoogsamenwerking met de PVV. “Ik dacht ooit ook dat er een dam moest worden opgeworpen. Nu denk ik: kun je dat zomaar doen tegen zo’n hele groep kiezers?”

De digitale krant was door abonnees nog niet gedownload, of er popte een persbericht van de ChristenUnie-fractie op. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers noemt een coalitie met Forum ‘niet geloofwaardig’: “Forum ondermijnt de rechtsstaat, partijleider Baudet houdt onvoldoende afstand tot racisme en trekt wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek in twijfel.” Gesprekken met andere partijen sluit Segers uit principe niet uit.

Het meningsverschil binnen de kleinste coalitiepartij doet denken aan het debat de afgelopen maanden in het CDA. Die partij is verdeeld over de Brabantse onderhandelingen, na het PVV-gedoogkabinet. Vicepremier en kandidaat-partijleider Hugo de Jonge zei eerder dat hij een samenwerking op landelijk niveau met PVV en Forum niet ziet zitten. Met de provinciale onderhandelingen wil hij zich niet bemoeien, evenmin als die andere ‘kroonprins’, minister van financiën Wopke Hoekstra. Onder leden en in lokale fracties is wel verzet tegen samenwerking met Forum.

Zo dwingen de Brabantse onderhandelingen alle partijen tot kleur bekennen. Binnen de VVD is samenwerking met de partij van Baudet niet zo’n probleem. Premier Rutte zei onlangs dat hij geen enkele partij wil uitsluiten. Dat de liberalen in 2017 niet met Geert Wilders’ PVV wilden praten vanwege de ervaringen in 2010, was een uitzondering.

Deze week werd ook SP-leider Lilian Marijnissen op een bijeenkomst met haar collega’s van PvdA en GroenLinks er naar gevraagd. Een aanwezige Forumaanhanger vroeg of de eveneens eurokritische SP een ‘zakenkabinet’ met zijn partij zag zitten. Marijnissen reageerde vrij resoluut: “Ik zie dat niet gebeuren.”

Baudet liet zich vrijdagochtend van zijn meest coöperatieve kant zien. In een interview met BNR zei hij dat er met Forum over alles te praten valt. In een principeverklaring staat dat de nieuwe Brabantse coalitie “actief onderdeel van Europa” is en “een betrouwbare partner bij de uitvoering van het Klimaatakkoord”. Dat gaat tegen twee speerpunten van het klimaat- en eurosceptische Forum in, reden voor PVV-leider Wilders om te twitteren dat “het kartel wint”.

Met de principeverklaring is niets mis, zegt Baudet. “We proberen met een aantal partijen uit de gevestigde orde tot een akkoord te komen, dus we zullen ook beleid moeten zien gebeuren waar we minder enthousiast over zijn.”

De afgelopen tijd rezen vragen over de compromisbereidheid van Forum. Mede-partijoprichter Henk Otten roept al sinds zijn vertrek bij Forum dat Baudet radicaliseert. Baudet zelf raakte een aantal keer in opspraak, recent door een ‘Marokkanen-tweet’ en door uitspraken in de Tweede Kamer over “veerdiensten”, opgezet door de EU “om de nationale identiteit te verzwakken.”

Er is Baudet veel aan gelegen om in Brabant zijn bereidwilligheid te laten zien. Dan hebben de andere partijen volgend jaar wat uit te leggen als ze niet met hem in zee willen.

Lees ook:

Samenwerken met Forum voor Democratie? Dit zijn de harde lessen van 2002 (LPF) en 2010 (PVV)

Middenpartijen VVD en CDA staan in Noord-Brabant voor de keuze: moeten ze opnieuw een avontuur met een populistische partij aangaan? Voor het antwoord kijken de partijen vooral naar het verleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden