Doorstart?

Onderhandelen met oude coalitie ligt op tafel, partijen praten donderdag verder

Informateur Johan Remkes en Sigrid Kaag (D66) in de tuin van het Logement voor gesprekken over de kabinetsformatie.  Beeld ANP
Informateur Johan Remkes en Sigrid Kaag (D66) in de tuin van het Logement voor gesprekken over de kabinetsformatie.Beeld ANP

Onderhandelingen beginnen met VVD, D66, CDA en ChristenUnie is een optie die tóch weer op tafel ligt in de vastgelopen formatie. Dat melden bronnen in Den Haag.

De leiders van VVD, D66 en CDA praten donderdag aan het begin van de middag weer met informateur Johan Remkes. De partijen voerden intern beraad nadat een doorbraak in zicht bleek. Bij D66 duurt het fractieoverleg echter langer dan bij de andere twee partijen. Daarom is besloten pas donderdag weer met elkaar om tafel te gaan.

Volgens ingewijden worden kabinetsonderhandelingen tussen de oude coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) besproken.

Niet ontevreden

De partijleiders toonden zich woensdag niet ontevreden over de gesprekken met Remkes, waar eerder op de dag ook de leiders van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan bij aanwezig waren.

D66-leider Sigrid Kaag zei dat er “goede en stevige gesprekken” waren gevoerd. Ook CDA-leider Wopke Hoekstra repte over “goede inhoudelijke gesprekken”.

Extraparlementair

Onderhandelen met de oude coalitie lijkt waarschijnlijker dan de eerder genoemde optie om tot een extraparlementair kabinet te komen. Bij een extraparlementair kabinet leveren sommige partijen wel bewindspersonen maar maken ze geen deel uit van een coalitie. Geen van de partijen die woensdag aanschoven bij informateur Johan Remkes lijkt daar echt veel voor te voelen.

Maar onderhandelingen met een bredere verzameling aan partijen is ook nog een optie, melden ingewijden. Het zou dan vermoedelijk gaan om de ‘zes brede middenpartijen’: VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

Nieuwe verkiezingen is een idee dat op weinig enthousiasme kan rekenen bij de partijen die met Remkes spraken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden