Ruimtelijke ordening

Omgevingswet eindelijk aangenomen, maar de zorgen blijven

Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.Beeld ANP

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor invoering van de Omgevingswet, per 1 januari. De invoering werd eerder vijf keer uitgesteld.

Niels Markus

Na uitstel op uitstel gaat de Omgevingswet per 1 januari 2024 in. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor invoering van de wet, op die datum. Dat betekent niet dat alle zorgen rond de megawet, die over de inrichting van Nederland gaat, verdwenen zijn.

Het wetsvoorstel haalde een meerderheid van 41 tegen 29 stemmen, mede omdat de fractie-Nanninga, goed voor zeven senaatszetels, voor stemde. Veel senatoren spraken voorafgaande aan de stemming hun zorgen uit over de uitvoerbaarheid van de wet. Mede door ict-problemen, die al jarenlang spelen, is de invoering al vijf keer uitgesteld. Oorspronkelijk zou de wet in 2017 van kracht worden. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) reageerde verheugd. Hij zei dat er ‘eindelijk duidelijkheid’ komt voor overheid en bedrijfsleven.

Wachttijden zouden aanzienlijk verkort worden

De Omgevingswet werd tien jaar geleden gepresenteerd als een wet die het leven van burgers makkelijker moest maken. De massieve operatie moest allerlei losse wetten voor ruimtelijke ordening bundelen, en bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning voor een evenement of uitbouw veel eenvoudiger maken. Wachttijden zouden aanzienlijk verkort worden.

De Raad van State heeft tweemaal zeer kritisch geoordeeld over de wet; de laatste keer was twee weken geleden. De afdeling advisering van de Raad noemde de wet toen zeer complex en sprak haar zorgen uit over de gebrekkige toegankelijkheid van het digitale stelsel dat de wet ondersteunt. Volgens de Raad is het voor mensen die een vergunning willen aanvragen zeer moeilijk om de weg te vinden in het digitale stelsel. De burger kan ook onvoldoende zijn of haar rechten in kaart brengen en zijn standpunt goed bepalen, wat volgens de Raad de rechtsbescherming ‘uitholt’.

Lees ook:

De Omgevingswet is een Ferrari die langzaam wegzakt in het ICT-moeras

Een goed werkende wet, die de belangen van burgers en bedrijven dient, heeft weinig tegenstanders. Aanvankelijk was het enthousiasme over de Omgevingswet dan ook groot. Maar de Omgevingswet zakt steeds verder weg in het moeras.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden