NieuwsOekraïne-Rusland

Ollongren: We moeten stevige sancties klaarzetten tegen Rusland

Kajsa Ollongren als de nieuwe minister van defensie op weg naar de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV op 10 januari. Beeld Brunopress
Kajsa Ollongren als de nieuwe minister van defensie op weg naar de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV op 10 januari.Beeld Brunopress
Christoph Schmidt

De Europese Unie moet een zwaar economisch en politiek sanctiepakket klaar hebben staan voor het geval Rusland Oekraïne binnenvalt. Dat zegt Kajsa Ollongren (D66) zaterdag in Trouw, in haar eerste interview als minister van defensie in het kabinet-Rutte IV.

‘Zorgwekkend en onvoorspelbaar’, zo noemt Ollongren de situatie rond Oekraïne. Langs de oostgrens hebben zich naar schatting honderdduizend Russische militairen verzameld. Diplomatiek overleg in Genève, Brussel en Wenen heeft deze week weinig opgeleverd.

“Niemand had verwacht dat er meteen een uitkomst zou zijn”, zegt Ollongren, die woensdag en donderdag informeel overleg bijwoonde van de EU-ministers van defensie en van buitenlandse zaken, in het Franse Brest.

Sancties die echt pijn doen

“Het is te vroeg om te oordelen of dat overleg ergens toe leidt, maar we moeten het blijven proberen. Tegelijk moet duidelijk zijn dat er stevige maatregelen zullen volgen als Rusland een onverhoopte agressieve handeling verricht. We moeten ons voorbereiden op een stevig sanctiepakket. Europa is een politieke eenheid, we zijn een waardegemeenschap, maar we zijn ook een sterke economische eenheid. We moeten dat sanctiepakket klaar hebben staan voor als het nodig is, naast de dialoog.”

Een van de harde sancties waarover wordt gespeculeerd, is het afkoppelen van Rusland van het mondiale betalingsverkeersysteem Swift. Daarover wil de minister niets kwijt.

“Ik ga niet in op de inhoud van het sanctiepakket. Eventuele maatregelen vanuit de EU zullen echt pijn doen. Die boodschap moet duidelijk zijn. Wat de precieze inhoud betreft is het beter om die voorlopig nog even binnenskamers met elkaar te bespreken.”

Lees ook:

Defensieminister Ollongren: We moeten als Europa zelf kunnen optreden

De nieuwe defensieminister Kajsa Ollongren moest de eerste week meteen flink aan de bak, met een mega-EU-vergadering in het Franse Brest. Dit is haar eerste interview in haar nieuwe functie. ‘De situatie rond Oekraïne is zorgwekkend en onvoorspelbaar.’

Deze ervaren politici en deskundigen uit het veld gaan namens D66 het kabinet in

Gunay Uslu, Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief worden de staatssecretarissen van D66 in Rutte IV.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden