Vrouwenquotum

Nu vrijwillige afspraken niet werken is het politieke steekspel over het vrouwenquotum losgebarsten

Beeld Brechtje Rood

Er wordt druk onderhandeld over een verplicht vrouwenquotum voor het bedrijfsleven, in de Tweede Kamer. De SP komt met aanvullende eisen: ook vrouwen in ‘gewone’ banen moeten meer kansen krijgen.

Krijgen de vijfduizend grote bedrijven in Nederland nu wel of niet vanaf volgend jaar een verplicht vrouwenquotum? Een meerderheid van de Tweede Kamer tekent zich af, voor het eerst. Nadat vorige week het CDA om was, vindt nu ook de SP een verplicht quotum van 30 procent topvrouwen ‘verdedigbaar’. D66, PvdA, GroenLinks en Denk waren al voor.

De SP legt alleen wel een voorwaarde op tafel, die zorgt voor nieuwe complicaties. “Niet alleen vrouwen in de bestuurskamers en de raden van commissarissen moeten profiteren, maar ook werkende vrouwen”, aldus SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen. Zij wil dat er meteen ook iets wordt geregeld voor vrouwen in lagerbetaalde banen. “Zoals vrouwen in de thuiszorg, of vrouwen die in een winkel werken”.

Die vrouwen hebben volgens de SP te maken met een loonkloof, dure kinderopvang en ongunstige nulurencontracten. Op die onderwerpen wil Marijnissen beweging zien, anders zal de SP niet instemmen met een vrouwenquotum.

Stemming uitgesteld

Het betekent dat de voorstanders van een vrouwenquotum nog verder geduld moeten hebben, terwijl ze hoopten dat dinsdag de champagne zou knallen. De Tweede Kamer zou stemmen over het quotum, maar CDA en D66 hebben hun motie voorlopig uitgesteld. Het is nu afwachten hoe die twee partijen reageren op de wensen van de SP. Achter de schermen vindt druk overleg plaats tussen de drie fracties. Volgende week dinsdag kan er alsnog gestemd worden.

Politiek komt een verplicht vrouwenquotum dichterbij sinds de Ser, de belangrijkste adviesraad over de arbeidsmarkt, het kabinet dit adviseerde. Voorlopig alleen voor de functies van toezichthouders: pas als er 30 procent vrouwen in een raad van toezicht zitten, mogen er weer mannen worden benoemd. ‘Geen vrouw, dan ook geen man’, moet volgens de Ser het motto worden. Desnoods blijft een stoel leeg.

Ook de werkgeversorganisatie VNO/NCW is om. De vrijwillige afspraken over meer vrouwen in de top van grote bedrijven hebben niet gewerkt, stelt de Ser.

Minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) zei onlangs dat ‘er meer tempo nodig is’. In de raden van commissarissen (toezichthouders) is nu 18 procent vrouw, bij de raden van bestuur (dagelijkse leiding) 12 procent.

De Tweede Kamer moet hoe dan ook een besluit nemen, omdat de bestaande regeling dit jaar afloopt. De grote bedrijven hebben sinds 2013 een ‘streefcijfer’ van 30 procent vrouwen in de raden van bestuur en commissarissen gekregen. In de Tweede Kamer vond een meerderheid dat het te ver ging om bedrijven te verplichten om vrouwen aan te nemen. De regeling is sinds 2013 al twee keer verlengd, terwijl het aantal vrouwen aan de top nauwelijks toenam. De politiek staat voor de keus hoe het verder moet.

Lees ook: 

Mag de TU Eindhoven alleen vrouwen aannemen?

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich over de vraag of er aan de TU Eindhoven mannen mogen geweerd voor vacatures.

VVD-senator Mirjam de Blécourt: ‘Ik wilde een eind maken aan het mannenkartel’

VVD-senator en Zuidas-advocaat Mirjam de Blécourt (55) zet zich al jaren in voor meer vrouwen aan de top. ‘Ik was 36, voldeed aan alle criteria, had meer gepubliceerd en omgezet. Toch kozen ze een man.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden